Může konzumace kávy ovlivnit riziko rozvoje diabetu 2. typu?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00023001%3A_____%2F08%3A00001791" target="_blank" >RIV/00023001:_____/08:00001791 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Může konzumace kávy ovlivnit riziko rozvoje diabetu 2. typu?
Popis výsledku v původním jazyce
Výsledky ukázaly, že konzumace kávy příznivě ovlivňuje metabolické poruchy spojené s metabolickým syndrome. Káva zvýšila v tukové tkáni inzulinovou senzitivitu, uvolňování mastných kyselin a jejich oxidaci ve svalu. Káva snížila sérové a myokardiální koncentrace lipoperoxidů a zvýšila aktivitu antioxidačních enzymů.
Název v anglickém jazyce
Does cofee consumption influence the risk of metabolic and diabetes development.
Popis výsledku anglicky
Results indicate that coffee consumption might beneficially influence some metabolic disorders associated with the metabolic syndrome. Coffee consumption increased adipose tissue insulin sensitivity, free fatty acid release and muscle palmitate oxidation.Coffee decreased the serum and myocardial of lipid peroxidation products and elevated activity of antioxidant enzyme.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Interní medicína pro praxi
ISSN
1212-7299
e-ISSN
—
Svazek periodika
10
Číslo periodika v rámci svazku
7-8
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—