An inverse association between serum leptin concentration and reported alcohol intake in patients with manifest vascular disease
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00023001%3A_____%2F10%3A00002370" target="_blank" >RIV/00023001:_____/10:00002370 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00669806:_____/10:00300884 RIV/00216208:11140/10:00300321
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
An inverse association between serum leptin concentration and reported alcohol intake in patients with manifest vascular disease
Popis výsledku v původním jazyce
Background/Objectives: It has been reported that alcohol stimulates appetite. We aimed to establish the association between leptin, as a major food intake regulating factor, and alcohol intake in patients with chronic manifest coronary artery or cerebrovascular disease. Subjects/Methods: A cross-sectional study of 820 subjects after acute coronary syndrome, coronary revascularization or after first ischemic stroke (the Czech part of EUROASPIRE III surveys). Leptin concentrations were evaluated among predefined categories of reported weekly alcohol intake: abstainers, light drinkers (up to 2 drinks weekly, 1-44 g of pure alcohol), mild regular drinkers (3-14 drinks weekly, 45-308 g) and moderate or heavy drinkers (more than 15 drinks, >= 309 g of alcohol). Results: Leptin showed a clear negative trend among the alcohol intake categories. Mild regular drinkers showed significantly lower leptin levels (9.3(8.2) ng/ml) compared with abstainers (18.7(18.7) ng/ml, P<0.0001) and light occasio
Název v anglickém jazyce
An inverse association between serum leptin concentration and reported alcohol intake in patients with manifest vascular disease
Popis výsledku anglicky
Background/Objectives: It has been reported that alcohol stimulates appetite. We aimed to establish the association between leptin, as a major food intake regulating factor, and alcohol intake in patients with chronic manifest coronary artery or cerebrovascular disease. Subjects/Methods: A cross-sectional study of 820 subjects after acute coronary syndrome, coronary revascularization or after first ischemic stroke (the Czech part of EUROASPIRE III surveys). Leptin concentrations were evaluated among predefined categories of reported weekly alcohol intake: abstainers, light drinkers (up to 2 drinks weekly, 1-44 g of pure alcohol), mild regular drinkers (3-14 drinks weekly, 45-308 g) and moderate or heavy drinkers (more than 15 drinks, >= 309 g of alcohol). Results: Leptin showed a clear negative trend among the alcohol intake categories. Mild regular drinkers showed significantly lower leptin levels (9.3(8.2) ng/ml) compared with abstainers (18.7(18.7) ng/ml, P<0.0001) and light occasio
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FA - Kardiovaskulární nemoci včetně kardiochirurgie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/NR9333" target="_blank" >NR9333: Úroveň sekundární a primární prevence ischemické choroby srdeční v klinické praxi- studie EUROASPIRE III CZ</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
European journal of clinical nutrition
ISSN
0954-3007
e-ISSN
—
Svazek periodika
64
Číslo periodika v rámci svazku
11
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000283749800015
EID výsledku v databázi Scopus
—