Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Anti-obesity effect of n-3 polyunsaturated fatty acids in mice fed high-fat diet isiIndependent of cold-induced thermogenesis

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00023001%3A_____%2F13%3A00058493" target="_blank" >RIV/00023001:_____/13:00058493 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.biomed.cas.cz/physiolres/pdf/62/62_153.pdf" target="_blank" >http://www.biomed.cas.cz/physiolres/pdf/62/62_153.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Anti-obesity effect of n-3 polyunsaturated fatty acids in mice fed high-fat diet isiIndependent of cold-induced thermogenesis

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Long-chain n-3 polyunsaturated fatty acids (LC n-3 PUFA) exert beneficial effects on health and they could help to prevent development of obesity and associated metabolic disorders. In our previous studies in mice fed high-fat (cHF; ~60 % calories as fat) diet and maintained at 20 °C, dietary LC n-3 PUFA could counteract accretion of body fat, without inducing mitochondrial uncoupling protein 1 (UCP1) in adipose tissue, suggesting that the anti-obesity effect was not linked to adaptive (UCP1-mediated) thermogenesis. To exclude a possible dependence of the anti-obesity effect on any mechanism inducible by cold, experiments were repeated in mice maintained at thermoneutrality (30 °C). Male C57BL/6J mice were fed either cHF diet, or cHF diet supplementedwith LC n-3 PUFA, or standard diet for 7 months. Similarly as at 20 °C, the LC n-3 PUFA supplementation reduced accumulation of body fat, preserved lipid and glucose homeostasis, and induced fatty acid re-esterification in epididymal whit

  • Název v anglickém jazyce

    Anti-obesity effect of n-3 polyunsaturated fatty acids in mice fed high-fat diet isiIndependent of cold-induced thermogenesis

  • Popis výsledku anglicky

    Long-chain n-3 polyunsaturated fatty acids (LC n-3 PUFA) exert beneficial effects on health and they could help to prevent development of obesity and associated metabolic disorders. In our previous studies in mice fed high-fat (cHF; ~60 % calories as fat) diet and maintained at 20 °C, dietary LC n-3 PUFA could counteract accretion of body fat, without inducing mitochondrial uncoupling protein 1 (UCP1) in adipose tissue, suggesting that the anti-obesity effect was not linked to adaptive (UCP1-mediated) thermogenesis. To exclude a possible dependence of the anti-obesity effect on any mechanism inducible by cold, experiments were repeated in mice maintained at thermoneutrality (30 °C). Male C57BL/6J mice were fed either cHF diet, or cHF diet supplementedwith LC n-3 PUFA, or standard diet for 7 months. Similarly as at 20 °C, the LC n-3 PUFA supplementation reduced accumulation of body fat, preserved lipid and glucose homeostasis, and induced fatty acid re-esterification in epididymal whit

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Physiological research

  • ISSN

    0862-8408

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    62

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    153-161

  • Kód UT WoS článku

    000317958900005

  • EID výsledku v databázi Scopus