Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Anti-inflammatory effect of fish oil in human adipose tissue

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00023001%3A_____%2F21%3A00081547" target="_blank" >RIV/00023001:_____/21:00081547 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.nature.com/articles/s41366-021-00889-0" target="_blank" >https://www.nature.com/articles/s41366-021-00889-0</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1038/s41366-021-00889-0" target="_blank" >10.1038/s41366-021-00889-0</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Anti-inflammatory effect of fish oil in human adipose tissue

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Proportions of palmitic and palmiooleic acids correlated positively with that of proinflammatory macrophages, whereas a negative correlation with alfa-linolenic and eicosopentaenic acids was found, and the same association was observed for the n3 PUFA to n3/n6 ratio. The proportion of pro-inflammatory macrophages reflected the current diet of living kidney donors (LKD) subjects. The dietary score (increasing with low vegetable fat proportion and low omega3 fatty acid consumption) correlated positively with the proportion of pro-inflammatory macrophages in visceral adipose tissue. Based on our results, it seems plasible that anti-inflammatory effect of fish oil is mediated by changes in adipose tissue macrophage polarization.

  • Název v anglickém jazyce

    Anti-inflammatory effect of fish oil in human adipose tissue

  • Popis výsledku anglicky

    Proportions of palmitic and palmiooleic acids correlated positively with that of proinflammatory macrophages, whereas a negative correlation with alfa-linolenic and eicosopentaenic acids was found, and the same association was observed for the n3 PUFA to n3/n6 ratio. The proportion of pro-inflammatory macrophages reflected the current diet of living kidney donors (LKD) subjects. The dietary score (increasing with low vegetable fat proportion and low omega3 fatty acid consumption) correlated positively with the proportion of pro-inflammatory macrophages in visceral adipose tissue. Based on our results, it seems plasible that anti-inflammatory effect of fish oil is mediated by changes in adipose tissue macrophage polarization.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    International journal of obesity

  • ISSN

    0307-0565

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    45

  • Číslo periodika v rámci svazku

    10

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    2288

  • Kód UT WoS článku

    000672609700003

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85109882119