Anti-inflammatory effect of fish oil in human adipose tissue
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00023001%3A_____%2F21%3A00081547" target="_blank" >RIV/00023001:_____/21:00081547 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.nature.com/articles/s41366-021-00889-0" target="_blank" >https://www.nature.com/articles/s41366-021-00889-0</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1038/s41366-021-00889-0" target="_blank" >10.1038/s41366-021-00889-0</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Anti-inflammatory effect of fish oil in human adipose tissue
Popis výsledku v původním jazyce
Proportions of palmitic and palmiooleic acids correlated positively with that of proinflammatory macrophages, whereas a negative correlation with alfa-linolenic and eicosopentaenic acids was found, and the same association was observed for the n3 PUFA to n3/n6 ratio. The proportion of pro-inflammatory macrophages reflected the current diet of living kidney donors (LKD) subjects. The dietary score (increasing with low vegetable fat proportion and low omega3 fatty acid consumption) correlated positively with the proportion of pro-inflammatory macrophages in visceral adipose tissue. Based on our results, it seems plasible that anti-inflammatory effect of fish oil is mediated by changes in adipose tissue macrophage polarization.
Název v anglickém jazyce
Anti-inflammatory effect of fish oil in human adipose tissue
Popis výsledku anglicky
Proportions of palmitic and palmiooleic acids correlated positively with that of proinflammatory macrophages, whereas a negative correlation with alfa-linolenic and eicosopentaenic acids was found, and the same association was observed for the n3 PUFA to n3/n6 ratio. The proportion of pro-inflammatory macrophages reflected the current diet of living kidney donors (LKD) subjects. The dietary score (increasing with low vegetable fat proportion and low omega3 fatty acid consumption) correlated positively with the proportion of pro-inflammatory macrophages in visceral adipose tissue. Based on our results, it seems plasible that anti-inflammatory effect of fish oil is mediated by changes in adipose tissue macrophage polarization.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
International journal of obesity
ISSN
0307-0565
e-ISSN
—
Svazek periodika
45
Číslo periodika v rámci svazku
10
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
2288
Kód UT WoS článku
000672609700003
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85109882119