Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ryby v Praze. Pražané a "královská ryba" losos v poslední třetině 19. století ve světle výzkumu Antonína Friče

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00023272%3A_____%2F24%3A10136003" target="_blank" >RIV/00023272:_____/24:10136003 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Ryby v Praze. Pražané a "královská ryba" losos v poslední třetině 19. století ve světle výzkumu Antonína Friče

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Studie se zabývá možnostmi obyvatel Královského hlavního města Prahy v oblasti lovu, koupě a konzumace lososa labského (Salmo salar) v období sedmdesátých až devadesátých let 19. století. Vychází přitom z poznatků nashromážděných tehdy během záchranné akce prof. Dr. Antonína Friče (1832-1913) zaměřené na zvýšení populace této ryby. Pozornost je věnována poslední pražské lososnici a Fričově zkušební stanici pro chov lososů. Zmíněna je jeho spolupráce se širokým okruhem spolupracovníků, především s obchodníkem s rybami Karlem Podhorským. Zájem je soustředěn též na pražský rybí trh a jeho proměňující se nabídku. Opomenuty nejsou ani gastronomické aspekty sledované problematiky. Text je založen na studiu Fričových vědeckých publikací a popularizačních článků v časopisech Vesmír a Živa a na výzkumu archivních materiálů z Fričovy pozůstalosti.

  • Název v anglickém jazyce

    Fish in Prague. Prague Residents and "Royal" Salmon in the Final Third of the 19th Century in Light of Research by Antonín Frič

  • Popis výsledku anglicky

    The study examines the possibilities of the inhabitants of the Royal Capital of Prague to catch, buy and consume salmon (Salmo salar) in the period from the 1870s to the 1890s based on the knowledge gathered during the rescue action of Prof. Dr. Antonín Frič (1832-1913) aimed at increasing the population of this fish species. Attention is paid to the last salmon farm in Prague and the Frič test station for raising salmon. Mention is made of his work with a wide range of collaborators, especially the fish merchant Karel Podhorský. Interest is also focused on the Prague Fish Market and its changing offer and even the culinary aspects of the issue. The text is based on a study of Frič&apos;s scientific publications and popularisation articles in the magazines Vesmír and Živa and on research of archival materials from Frič&apos;s estate.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    60101 - History (history of science and technology to be 6.3, history of specific sciences to be under the respective headings)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Documenta Pragensia

  • ISSN

    0231-7443

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    42

  • Číslo periodika v rámci svazku

    zima

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    30

  • Strana od-do

    101-130

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus