Ryby v Praze. Pražané a "královská ryba" losos v poslední třetině 19. století ve světle výzkumu Antonína Friče
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00023272%3A_____%2F24%3A10136003" target="_blank" >RIV/00023272:_____/24:10136003 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ryby v Praze. Pražané a "královská ryba" losos v poslední třetině 19. století ve světle výzkumu Antonína Friče
Popis výsledku v původním jazyce
Studie se zabývá možnostmi obyvatel Královského hlavního města Prahy v oblasti lovu, koupě a konzumace lososa labského (Salmo salar) v období sedmdesátých až devadesátých let 19. století. Vychází přitom z poznatků nashromážděných tehdy během záchranné akce prof. Dr. Antonína Friče (1832-1913) zaměřené na zvýšení populace této ryby. Pozornost je věnována poslední pražské lososnici a Fričově zkušební stanici pro chov lososů. Zmíněna je jeho spolupráce se širokým okruhem spolupracovníků, především s obchodníkem s rybami Karlem Podhorským. Zájem je soustředěn též na pražský rybí trh a jeho proměňující se nabídku. Opomenuty nejsou ani gastronomické aspekty sledované problematiky. Text je založen na studiu Fričových vědeckých publikací a popularizačních článků v časopisech Vesmír a Živa a na výzkumu archivních materiálů z Fričovy pozůstalosti.
Název v anglickém jazyce
Fish in Prague. Prague Residents and "Royal" Salmon in the Final Third of the 19th Century in Light of Research by Antonín Frič
Popis výsledku anglicky
The study examines the possibilities of the inhabitants of the Royal Capital of Prague to catch, buy and consume salmon (Salmo salar) in the period from the 1870s to the 1890s based on the knowledge gathered during the rescue action of Prof. Dr. Antonín Frič (1832-1913) aimed at increasing the population of this fish species. Attention is paid to the last salmon farm in Prague and the Frič test station for raising salmon. Mention is made of his work with a wide range of collaborators, especially the fish merchant Karel Podhorský. Interest is also focused on the Prague Fish Market and its changing offer and even the culinary aspects of the issue. The text is based on a study of Frič's scientific publications and popularisation articles in the magazines Vesmír and Živa and on research of archival materials from Frič's estate.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
60101 - History (history of science and technology to be 6.3, history of specific sciences to be under the respective headings)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Documenta Pragensia
ISSN
0231-7443
e-ISSN
—
Svazek periodika
42
Číslo periodika v rámci svazku
zima
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
30
Strana od-do
101-130
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—