Vápník a vitamin D v prevenci osteoporózy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00023728%3A_____%2F19%3AN0000096" target="_blank" >RIV/00023728:_____/19:N0000096 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.medvik.cz/link/bmc19013551" target="_blank" >http://www.medvik.cz/link/bmc19013551</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vápník a vitamin D v prevenci osteoporózy
Popis výsledku v původním jazyce
Kalcium a vitamin D jsou pro zdraví nezbytné. Těžká nedostatečnost vitaminu D je asociována s muskuloskeletálními onemocněními, jako jsou osteomalacie nebo křivice. Nedostatkem vitaminu D nebo nízkým příjmem vápníku navozená sekundární hyperparatyreóza urychluje úbytek kostní hmoty s věkem a zvyšuje riziko nízkotraumatických zlomenin. U osob se sérovými koncentracemi 25-hydroxyvitaminu D pod doporučenými hodnotami (50-75 nmol/l) lze denním příjmem 20 µg (800 mezinárodních jednotek) vitaminu D a 800-1 000 mg vápníku (preferenčně potravou) snížit riziko kostních i některých extraskeletálních onemocnění. Užívání přípravků vitaminu D je limitováno adherencí a možným rizikem předávkování. Pro populaci může být účinnějším opatřením k zajištění potřebného příjmu vitaminu D fortifikace mléka.
Název v anglickém jazyce
Calcium and vitamin D in osteoporosis prevention
Popis výsledku anglicky
Calcium and vitamin D is an important component of the human health. Vitamin D severe deficiency can lead to musculoskeletal diseases such as osteomalacia and rickets. Vitamin D deficiency and/or low calcium intake is associated with secondary hyperparathyroidism which accelerates rate of age-related bone loss and increases risk of low impact fractures. In subject who fail to meet the recommended target serum 25-hydroxyvitamin D concentrations (50-75 nmol/l), daily supplementation with vitamin D of 20 µg (800 international units) and 800-1 000 mg calcium (preferentially by diet) may prevent skeletal as well as some extraskeletal diseases. However, intake of calcium and vitamin D supplements is limited by relatively poor adherence and potential for overdosing. Systematic vitamin D food fortification could be an effective approach to improve vitamin D status in the general population.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
30226 - Rheumatology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/NV18-05-00394" target="_blank" >NV18-05-00394: Studie vztahu mezi střevním mikrobiomem a zvýšeným rizikem chronických zánětlivých onemocnění pohybového aparátu, osteoporózy a revmatoidní artritidy</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů