Dieta u dny – máme omezit puriny?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00023728%3A_____%2F20%3AN0000017" target="_blank" >RIV/00023728:_____/20:N0000017 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.medvik.cz/link/bmc20016210" target="_blank" >http://www.medvik.cz/link/bmc20016210</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Dieta u dny – máme omezit puriny?
Popis výsledku v původním jazyce
Dna je zánětlivá artritida vyvolaná ukládáním krystalů urátu sodného do kloubů a měkkých tkání. Kromě klasických projevů je dna a hyperurikemie asociována s řadou metabolických a kardiovaskulárních onemocnění. Konzumace určitých pokrmů a nápojů byla odjakživa spojována s rozvojem dny. Data z rozsáhlých observačních studií identifikovala některé složky potravy, které zvyšují sérovou hladinu kyseliny močové. Patří mezi ně především nápoje a potraviny s vysokým obsahem fruktózy, pivo, destiláty, červené maso a mořské plody. Naopak se zdá, že nízkotučné mléčné výrobky působí protektivně. Chybí však data z randomizovaných kontrolovaných studií prokazující jasný vztah mezi jednotlivými složkami potravy a dnou. Ukazuje se, že celkový vliv diety má na populační úrovni u jedinců bez dny pouze malý efekt na sérovou hladinu kyseliny močové. Nicméně cílem komplexního léčebného přístupu k pacientovi s dnou by měla být podle doporučení mezinárodních revmatologických společností také úprava stravovacích návyků a životního stylu, jako pokus o snížení sérové hladiny kyseliny močové, frekvence dnavých atak a také jako prevence celkového kardiovaskulárního rizika.
Název v anglickém jazyce
Diet in gout – should we reduce the intake of purines?
Popis výsledku anglicky
Gout is inflammatory arthritis caused by the deposition of monosodium urate crystals in the joints and soft tissues. In addition to classic manifestations, gout and hyperuricemia are associated with a number of metabolic and cardiovascular diseases. Consumption of certain foods and beverages has always been associated with the development of gout. Data from large observational studies have identified some components of the diet that increase serum uric acid levels. These include mainly beverages and foods high in fructose, beer, spirits, red meat, and seafood. On the contrary, low-fat dairy products seem to be protective. However, data from randomized controlled trials demonstrating a clear relationship between food components and gout are lacking. It turns out that the overall effect of diet has only a small impact on serum uric acid at the population level in individuals without gout. However, according to the recommendations of international rheumatological societies, a comprehensive therapeutic approach to the gout patient should also aim to adjust eating habits and lifestyle, as an attempt to reduce serum uric acid levels, frequency of gout attacks and also to prevent overall cardiovascular risk.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
30226 - Rheumatology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Česká revmatologie
ISSN
1210-7905
e-ISSN
1805-4463
Svazek periodika
28
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
182-191
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—