Vliv vína na hladinu cholesterolu u zdravých jedinců s nízkým až středním kardiovaskulárním rizikem (sub-analýza In Vino Veritas studie)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00023884%3A_____%2F17%3A00007704" target="_blank" >RIV/00023884:_____/17:00007704 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv vína na hladinu cholesterolu u zdravých jedinců s nízkým až středním kardiovaskulárním rizikem (sub-analýza In Vino Veritas studie)
Popis výsledku v původním jazyce
Cíle: Víno je spojováno s pozitivním vlivem na hladinu cholesterolu. Data z prospektivních, randomizovaných studií hodnotících vliv užívání vína na hladinu cholesterolu nejsou nicméně dostatečná. Metody a výsledky: In vino veritas je dlouhodobá, prospektivní, multicentrická, randomizovaná studie srovnávající vliv červeného a bílého vína na parametry aterosklerózy. 157 zdravých jedinců s nízkým až středním rizikem kardiovaskulárních chorob bylo randomizováno do dvou skupin na pití bílého (WW, n = 74) nebo červeného vína (RW, n = 72) po dobu jednoho roku. Na konci sledování jsme u celého souboru při porovnání se vstupním vyšetřením nenalezli signifikantní změnu v hladině HDL-cholesterolu (1.66 ± 0.58 vs. 1.62 ± 0.49, p = 0.180). V hladině HDL-cholesterolu nebyl na konci sledování žádný rozdíl ani při srovnání obou skupin (1.60 ± 0.53 vs. 1.64 ± 0.46, p = 0.634). Hladina LDL-cholesterolu u obou skupin významně poklesla (3.73 ± 0.90 vs. 3.48 ± 0.94, p = < 0.001), mezi oběma skupinami nicméně nebyl žádný rozdíl (3.37 ± 0.75 vs. 3.60 ± 1.10, p = 0.134). Závěr: Po roce pití vína jsme u zdravých jedinců se středním rizikem kardiovaskulárních chorob zjistili pokles hladiny LDL-cholesterolu. V hladině HDL-cholesterolu nedošlo k významnější změně. Mezi pitím červeného a bílého vína nebyl ve vlivu na hladinu LDL ani HDL cholesterolu žádný rozdíl.
Název v anglickém jazyce
Influence of wine on cholesterol levels in people with low to middle cardiovascular risk (In Vino Veritas sub-analysis)
Popis výsledku anglicky
Wine consumption is associated with a positive effect on blood cholesterol level. Data from prospective, long-term, head-to-head comparisons of different types of wine on blood cholesterol level are not sufficient. Methods and results: In Vino Veritas (IVV) study is a long-term, prospective, multi-centre, randomized trial comparing effects of red and white wine on atherosclerosis.157 healthy subjects with a mild to moderate risk of cardiovascular diseases were randomized into two groups to white (WW, n=74) or red wine (RW, n=72) consumption for one year.We did not find an increase in HDL-cholesterol in the whole group at the end of follow-up (1.66±0.58 vs. 1.62±0.49, p=0.180). There was also no difference in HDL-cholesterol between both groups at the end of follow-up (1.60 ±0.53 vs. 1.64 ±0.46, p=0.634). LDL-cholesterol level was significantly lower in the whole group at the end of follow-up (3.73 ± 0.90 vs. 3.48 ± 0.94, p=<0.001), with no difference between the groups (3.37±0.75 vs. 3.60±1.10, p=0.134)Conclusion: After a year of wine drinking we have found a decrease in LDL cholesterol level in healthy subjects with mild to moderate cardiovascular risk. There was no significant change in HDL cholesterol level in the whole group. There was no difference in white or red wine consumption in LDL and HDL cholesterol levels. © 2017, SYMEKARD s.r.o. All rights reserved.
Klasifikace
Druh
J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS
CEP obor
—
OECD FORD obor
30201 - Cardiac and Cardiovascular systems
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Cardiology Letters
ISSN
1338-3655
e-ISSN
—
Svazek periodika
26
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
83-88
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85019566504