Vytrvalý kříženec šťovíku x šavnat jako nová perspektivní víceúčelová plodina
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F04%3A%23%23%23%23%23824" target="_blank" >RIV/00027006:_____/04:#####824 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Perennial spinach-sorrel hybrid - schavnat as a new perspective multipurpose crop.
Popis výsledku v původním jazyce
The selection and breeding of new energetic crops is the main condition for the successful development of energetic biomass production and an important target for agricultural research. Long-term field experiments confirm that the perennial spinach-sorrel hybrid Rumex patientia L. x Rumex tianschanicus A.Los., named schavnat, is a highly productive energetic crop suited to temperate climatic conditions. An advantage of the cultivation and harvesting of this crop is the high technological potential and the possibility to use ordinary agricultural cultivation methods. Moreover, the schavnat has considerable potential for the production of high-quality forage, specialised food products and biologically active food and feed additives because it has a highcontent of raw protein (20-40% dry matter), fat (3-6%), food fibres (10-30%), carbohydrates (30-40%), ascorbic acid (150-800 mg/kg) and carotene (20-60 mg/kg), depending on the age of the harvested plants.
Název v anglickém jazyce
Perennial spinach-sorrel hybrid - schavnat as a new perspective multipurpose crop.
Popis výsledku anglicky
The selection and breeding of new energetic crops is the main condition for the successful development of energetic biomass production and an important target for agricultural research. Long-term field experiments confirm that the perennial spinach-sorrel hybrid Rumex patientia L. x Rumex tianschanicus A.Los., named schavnat, is a highly productive energetic crop suited to temperate climatic conditions. An advantage of the cultivation and harvesting of this crop is the high technological potential and the possibility to use ordinary agricultural cultivation methods. Moreover, the schavnat has considerable potential for the production of high-quality forage, specialised food products and biologically active food and feed additives because it has a highcontent of raw protein (20-40% dry matter), fat (3-6%), food fibres (10-30%), carbohydrates (30-40%), ascorbic acid (150-800 mg/kg) and carotene (20-60 mg/kg), depending on the age of the harvested plants.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
2nd World Conference on Biomass for Energy, Industry and Climate Protection
ISBN
88-89407-04-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
30-33
Název nakladatele
ETA- Florence and WIP-Munich
Místo vydání
Rome
Místo konání akce
Rome
Datum konání akce
10. 5. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—