Spodní vývojový práh a termální konstanta rusa domácího, Blattella germanica (L.) (Blattodea: Blattellidae).
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F04%3A00014057" target="_blank" >RIV/00027006:_____/04:00014057 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Lower development threshold and thermal constant in the German cockroach, Blattella germanica (L.) (Blattodea: Blattellidae).
Popis výsledku v původním jazyce
The effect of temperature on the development of the 1st instar of Blattella germanica was studied at four constant temperatures of 21, 24, 27 and 30aC in temperature controlled chambers. The temperature dependence of the developmental rates and the thermal thresholds were established by means of linear regression. The pooled data reveal that the lower thermal threshold for the development of the B. germanica is 16.2aC and the thermal constant (1st instar) is 93.3 day-degrees. We introduce the term °safetemperature? (ts) which indicates the temperature to be maintained in stores or food premises in order to prevent development of a pest species (i.e. ts Ü LDT). For B. germanica we recommend a ts Ü 15aC.
Název v anglickém jazyce
Lower development threshold and thermal constant in the German cockroach, Blattella germanica (L.) (Blattodea: Blattellidae).
Popis výsledku anglicky
The effect of temperature on the development of the 1st instar of Blattella germanica was studied at four constant temperatures of 21, 24, 27 and 30aC in temperature controlled chambers. The temperature dependence of the developmental rates and the thermal thresholds were established by means of linear regression. The pooled data reveal that the lower thermal threshold for the development of the B. germanica is 16.2aC and the thermal constant (1st instar) is 93.3 day-degrees. We introduce the term °safetemperature? (ts) which indicates the temperature to be maintained in stores or food premises in order to prevent development of a pest species (i.e. ts Ü LDT). For B. germanica we recommend a ts Ü 15aC.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Plant Protection Science
ISSN
1214-1178
e-ISSN
—
Svazek periodika
39
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
35-38
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—