Použití hlízových proteinů a esteráz k identifikaci registrovaných odrůd brambor.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F04%3A356" target="_blank" >RIV/00027006:_____/04:356 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Použití hlízových proteinů a esteráz k identifikaci registrovaných odrůd brambor.
Popis výsledku v původním jazyce
Brambory představují základní a nenahraditelnou plodinu a potravinu, u níž je zcela nesporný význam odrůdy jako nositele kvality. Verifikace a identifikace odrůdy, jakož i možnost kontroly odrůdové pravosti mají značný význam. Stabilní charakteristiky hlíz (rozpustné hlízové proteiny a enzymy) se jeví jako nevhodnější pro identifikaci odrůdy. Ve VÚRV Praha byly pro charakterizaci a identifikaci registrovaných odrůd brambor použity dvě metody elektroforézy PAGE (UPOV 1996,2002).Získaná elektroforetická spektra byla porovnávána s odrůdovými etalony, byly zjištěny hodnoty REM jednotlivých pruhů a vypočtena matice indexů identity. Bylo zjištěno, že odrůdy brambor byly rozlišitelné pomocí obou použitých metod. Elektroforetická spektra hlízových proteinů a enzymů jsou dostatečně specifická pro jednotlivé odrůdy a jsou geneticky podmíněna, nezávisle na ročníku a lokalitě.
Název v anglickém jazyce
Utilization of tuber proteins and esterases for identification of registered potato varieties.
Popis výsledku anglicky
Potatoes represent a very fundamental and irreplaceable crop and food for which the importance of cultivar as a quality carrier is implicit. The cultivar verification and identification as well as the possibility of the cultivar genuineness control havebecome an obvious necessity. The stable characteristics of tubers (e.g. soluble tuber proteins and enzymes) are considered as the most appropriate for the cultivar identification. In the RICP in Prague, two methods of PAGE ? UPOV (1996, 2002) were used for the characterization and identification of the registered potato cultivars. The electrophoretic patterns obtained were compared with cultivar etalons, the values of REM (relative electrophoretic mobility) of the individual bands were counted and the matrix of the identity index was constructed. Potato cultivars were found by both methods used to be distinguishable and identifiable. The electrophoretic patterns of the tuber proteins and enzymes are considerably specific for individual
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník referátů z konference s mezinárodní účastí "Nové poznatky v pěstování, šlechtění a ochraně rostlin
ISBN
80-902436-9-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
135-140
Název nakladatele
VÚP s.r.o. Troubsko u Brna
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
9. 11. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—