Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Použití hlízových proteinů a esteráz k identifikaci registrovaných odrůd brambor.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F04%3A356" target="_blank" >RIV/00027006:_____/04:356 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Použití hlízových proteinů a esteráz k identifikaci registrovaných odrůd brambor.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Brambory představují základní a nenahraditelnou plodinu a potravinu, u níž je zcela nesporný význam odrůdy jako nositele kvality. Verifikace a identifikace odrůdy, jakož i možnost kontroly odrůdové pravosti mají značný význam. Stabilní charakteristiky hlíz (rozpustné hlízové proteiny a enzymy) se jeví jako nevhodnější pro identifikaci odrůdy. Ve VÚRV Praha byly pro charakterizaci a identifikaci registrovaných odrůd brambor použity dvě metody elektroforézy PAGE (UPOV 1996,2002).Získaná elektroforetická spektra byla porovnávána s odrůdovými etalony, byly zjištěny hodnoty REM jednotlivých pruhů a vypočtena matice indexů identity. Bylo zjištěno, že odrůdy brambor byly rozlišitelné pomocí obou použitých metod. Elektroforetická spektra hlízových proteinů a enzymů jsou dostatečně specifická pro jednotlivé odrůdy a jsou geneticky podmíněna, nezávisle na ročníku a lokalitě.

  • Název v anglickém jazyce

    Utilization of tuber proteins and esterases for identification of registered potato varieties.

  • Popis výsledku anglicky

    Potatoes represent a very fundamental and irreplaceable crop and food for which the importance of cultivar as a quality carrier is implicit. The cultivar verification and identification as well as the possibility of the cultivar genuineness control havebecome an obvious necessity. The stable characteristics of tubers (e.g. soluble tuber proteins and enzymes) are considered as the most appropriate for the cultivar identification. In the RICP in Prague, two methods of PAGE ? UPOV (1996, 2002) were used for the characterization and identification of the registered potato cultivars. The electrophoretic patterns obtained were compared with cultivar etalons, the values of REM (relative electrophoretic mobility) of the individual bands were counted and the matrix of the identity index was constructed. Potato cultivars were found by both methods used to be distinguishable and identifiable. The electrophoretic patterns of the tuber proteins and enzymes are considerably specific for individual

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník referátů z konference s mezinárodní účastí "Nové poznatky v pěstování, šlechtění a ochraně rostlin

  • ISBN

    80-902436-9-X

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    135-140

  • Název nakladatele

    VÚP s.r.o. Troubsko u Brna

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    9. 11. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku