Monitoring GMO v zemědělských a potravinářských produktech
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F05%3A%23%23%23%23%23136" target="_blank" >RIV/00027006:_____/05:#####136 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027006:_____/05:136
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Monitoring GMO v zemědělských a potravinářských produktech
Popis výsledku v původním jazyce
Díky stále se prohlubujícím znalostem a vývoji technologií byly vyvinuty geneticky modifikované organismy. Stávají se součásti životního prostředí a potravního řetězce v řadě zemí. V zemích EU nejsou nové transgenní odrůdy přijímány bez určitých obav. Proto země EU požadují identifikaci takových odrůd a produktů z nich vyrobených. Metody zatím nejsou plně validovány a EU zatím nevydala svá doporučení. Nejvíce se využívají techniky založené na PCR, avšak pracuje se i na vývoji mikročipů, které umožní detekovat mnoho transgenů současně. V ČR jsou podporovány výzkumné projekty zaměřené na řešení tohoto problému.
Název v anglickém jazyce
Monitoring og GMO´s in agricultural and food products
Popis výsledku anglicky
Due to deeper knowledge of planr genome and progress in technological background Genetically Modified Organisms were developed. They are a part of the food chain. Precautionary principle is used in EC. Identification of transgenic cultivar is required.PCR are based techniques are under validation. Research projects are supported by Ministry of Agriculture.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EB - Genetika a molekulární biologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1B44068" target="_blank" >1B44068: Vývoj a validace metod pro zvýšení kvality a zajištění zdravotní nezávadnosti potravin s využitím postupů molekulární biologie v souladu s požadavky EU</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Přínosy a rizika GMO využívaných v zemědělství a potravinářství ve vztahu k bezpečnosti potravin a k ochraně životního prostředí
ISBN
80-86555-84-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
50-57
Název nakladatele
Výzkumný ústav rostlinné výroby, Praha
Místo vydání
Výzkumný ústav rostlinné výroby, Praha
Místo konání akce
Praha, Výzkumný ústav rostlinné výroby
Datum konání akce
26. 10. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—