Odrůda pšenice dvouzrnky Rudico
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F06%3A1685" target="_blank" >RIV/00027006:_____/06:1685 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Odrůda pšenice dvouzrnky Rudico
Popis výsledku v původním jazyce
S cílem rozšířit spektrum pěstovaných plodin především pro oblast ekologického zemědělství, byl z kolekce genetických zdrojů vytipován pěstitelsky zajímavý genotyp pšenice dvouzrnky. Hromadným výběrem byl získán materiál pozdější v dozrávání, odolný k houbovým chorobám, s relativně vysokým výnosovým potenciálem. Od roku 2006 je právně chráněn jako odrůda Rudico. Je to pluchatá pšenice a s podílem pluch, který se pohybuje těsně kolem 20 %. Je vysoce odolná řadě chorob jako např. padlí travnímu, Pyrenophora, Septoria tritici, Septoria nodorum.. Středně odolává též fuzariózám. Z jakostních parametrů zrna je významný vysoký podíl hrubých bílkovin (19 ? 20 %) a obsah lepku cca 45 %. Hodnota sedimentačního testu v SDS se pohybuje mezi 35 až 40 ml. Výnos zrnaje na tento druh pšenice velmi vysoký a dosahuje za příznivých podmínek až 3 t/ha, Vzhledem k tomu, že pšenice dvouzrnka není dosud v konvenční zemědělské praxi rozšířena, je odrůda Rudico určena především pro ekologický způsob pěstován
Název v anglickém jazyce
Emmer wheat cultivar Rudico
Popis výsledku anglicky
With the aim to extent spectra of cultivated plants mainly for organic farming systems, a genotype of emmer wheat suitable for cultivation was selected from the collection of wheat genetic resources. Later maturing material, resistant to fungal diseaseswith relatively high yield potential was selected by mass selection. Since 2006 it is legally protected as cultivar Rudico. Proportion of glumes in this emmer wheat cultivar varies closely around 20 %. Rudico is highly resistant to the range of fungal diseases as powdery mildew, Pyrenophora, Septoria tritici, Septoria nodorum and medium resistant to Fusarium. High crude protein content (19 ? 20 %) and gluten content cca 45 % are important quality parameters. Value of sedimentation test in SDS ranges between 35 ? 40 ml. Grain yield is for this wheat species very high and reaches under favourable conditions up to 3 t/ha. Since emmer wheat is not up to now widespread in conventional agricultural practice, the Rudico cultivar is intended fo
Klasifikace
Druh
Z<sub>x</sub> - Nezařazeno - Poloprovoz, ověřená technologie, odrůda, plemeno
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
šlechtitelské osvědčení 4/2006
Číselná identifikace
—
Technické parametry
právně chráněná odrůda
Ekonomické parametry
licenční poplatky dle množitelských ploch
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
00027006
Název vlastníka
Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Požadavek na licenční poplatek
—
Adresa www stránky s výsledkem
—