WCS120 proteinová rodina a proteiny rozpustné po varu u chladem otužených ozimých pšenic
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F07%3A1957" target="_blank" >RIV/00027006:_____/07:1957 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/61389030:_____/07:00308792
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
WCS120 protein family and proteins soluble upon boiling in cold-acclimated winter wheat
Popis výsledku v původním jazyce
The amount of proteins soluble upon boiling (especially WCS120 proteins) and the ability to develop frost tolerance (FT) after cold acclimation was studied in two frost-tolerant winter wheat cultivars, Mironovskaya 808 and Bezostaya 1. Protein gel blot analysis, mass spectrometry and image analysis of 2-DE (two-dimensional gel electrophoresis) gels were used to identify and/or quantify the differences in protein patterns before (non-acclimated, NA) and after three weeks of cold acclimation (CA) of the wheats, when frost tolerance increased from -4 °C (LT50, for both cultivars) to -18.6 ºC in Bezostaya 1 and -20.8 ºC in Mironovskaya 808. Only WCS120 protein was visible in NA leaves while all five WCS120 proteins were induced in the CA leaves.Mironovskaya 808 had higher accumulation of three members of WCS120 proteins (WCS120, WCS66 and WCS40) than Bezostaya 1. Mass spectrometry analysis of total sample of proteins soluble upon boiling showed seven COR proteins in the CA sampl
Název v anglickém jazyce
WCS120 protein family and proteins soluble upon boiling in cold-acclimated winter wheat
Popis výsledku anglicky
The amount of proteins soluble upon boiling (especially WCS120 proteins) and the ability to develop frost tolerance (FT) after cold acclimation was studied in two frost-tolerant winter wheat cultivars, Mironovskaya 808 and Bezostaya 1. Protein gel blot analysis, mass spectrometry and image analysis of 2-DE (two-dimensional gel electrophoresis) gels were used to identify and/or quantify the differences in protein patterns before (non-acclimated, NA) and after three weeks of cold acclimation (CA) of the wheats, when frost tolerance increased from -4 °C (LT50, for both cultivars) to -18.6 ºC in Bezostaya 1 and -20.8 ºC in Mironovskaya 808. Only WCS120 protein was visible in NA leaves while all five WCS120 proteins were induced in the CA leaves.Mironovskaya 808 had higher accumulation of three members of WCS120 proteins (WCS120, WCS66 and WCS40) than Bezostaya 1. Mass spectrometry analysis of total sample of proteins soluble upon boiling showed seven COR proteins in the CA sampl
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GD206%2F03%2FH137" target="_blank" >GD206/03/H137: Lokální adaptace v rostlinných populacích: určující mechanismy a význam v dynamicky měnící se krajině</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Plant Physiology
ISSN
0176-1617
e-ISSN
—
Svazek periodika
164
Číslo periodika v rámci svazku
9
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
1197-1207
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—