Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Spektroskopie v blízké infračervené oblasti (NIR). Výběr praktických aplikací v zemědělství.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F08%3A00000520" target="_blank" >RIV/00027006:_____/08:00000520 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Spektroskopie v blízké infračervené oblasti (NIR). Výběr praktických aplikací v zemědělství.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Na základě téměř 15 letých zkušeností s využíváním techniky NIRS k hodnocení kvality rostlinných výrobků jsou v uceleném pohledu prezentovány možnosti využití vysoce progresivního postupu, přitom ekologicky šetrného k životnímu prostředí, v oblasti operativního a exaktního hodnocení kvality potravinářských surovin a výrobků (např. kvalitu semen řepky, obilovin, luskovin), dále výživné hodnoty krmiv (např. objemné píce v čerstvém i konzervovaném stavu), rozbor složení směsných vzorků (botanické složení píce z travních porostů, zastoupení komponent v krmných směsích apod.), monitoringu půdních charakteristik aj.

  • Název v anglickém jazyce

    Near-infrared spectroscopy (NIRS). A selecton of practical applications in agriculture.

  • Popis výsledku anglicky

    Near-infrared spectroscopy (NIRS). A selecton of practical applications in agriculture. Based on 15 years of experience with NIRS technology for evaluation of plant produce quality here are presented some possibilities of utilization of a highly progressive method, which is enviromentally friedly, in the branch of operational and exact quality evaluation of nutritional raw materials and products (e.g. quality of rape seed, cerelas, legumes), nutritive value of feedstuff (e.g. voluminous forage both fresh and conserved), analysis of mixed samples composition (botanical composition of forage from grasslands, representation of components in concentrate feedstuff,etc.), monitoring of soil characteristics, etc.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    3162/09

  • Číslo předpisu

  • Technické parametry

    Metodika byla schválena MZe ČR pod č.j. 47822/2008-18020 ISBN: 978-80-87011-53-9

  • Ekonomické parametry

    Jedná se o metodu na výrazném vzestupu, která má reálné předpoklady se prosadit i v našem zemědělství s ohledem na rychlost (2 minuty jeden vzorek), přesnost, ekologickou nezávadnost rozboru, přičemž změřená semena neztrácejí klíčivost a lze je vysít.

  • Označení certifikačního orgánu

    Ministerstvo zemědělství ČR

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku