Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalitativní hodnocení netradičních forem pšenice pro potravinářské využití

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F10%3A00001391" target="_blank" >RIV/00027006:_____/10:00001391 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/25328859:_____/10:#0000541 RIV/00027022:_____/10:00000192

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalitativní hodnocení netradičních forem pšenice pro potravinářské využití

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této práce bylo získat prvotní informace o některých nutričně cenných látkách v zrně netradičních forem pšenice. V zrně sedmi neobvyklých forem pšenice seté (Triticum aestivum L.) s barevným zrnem a pěti genotypů pšenice dvouzrnky (Triticum dicoccum Schrank) se specifikou morfologickou a nutriční hodnotou zrna, pěstovaných v polních podmínkách lokalit Kroměříž a Praha-Ruzyně v letech 2008-2009, byl sledován obsah vitaminu E, thiaminu, riboflavinu, niacinu, pyridoxinu, kyseliny pantothenové, vybraných fenolických látek, celkových polyfenolů a celkových karotenoidů. Získaná data jsou podkladem pro uplatnění nutričně zajímavých netradičních obilovin zejména v pekárenské a pečivárenské výrobě.

  • Název v anglickém jazyce

    Qualitative evaluation of unconventional wheat forms for food utilization

  • Popis výsledku anglicky

    The main aim of the work was to obtain the initial information of some nutritionally valuable substances in the grain of unconventional wheat forms. The content of vitamin E, thiamin, riboflavin, niacin, pyridoxine, pantothenic acid, phenolic acids, total polyphenols and carotenoids in seven forms of common wheat (Triticum aestivum L.) with colored grain and eight genotypes of emmer (Triticum dicoccum Schrank), grown under field conditions of localities Kromeriz and Praha-Ruzyně in the years 2008-2009,were determined. Data obtained by chemical analysis can be used for the application in bakery and pastry production of a nutritionally interesting unconventional cereals.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI91B095" target="_blank" >QI91B095: Studium a charakterizace zrnin s vysokou nutriční hodnotou pro speciální pekárenské a pečivárenské využití.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    58

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12,věd.př.

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus