Kvalitativní hodnocení netradičních forem pšenice pro potravinářské využití
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F10%3A00001391" target="_blank" >RIV/00027006:_____/10:00001391 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/25328859:_____/10:#0000541 RIV/00027022:_____/10:00000192
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalitativní hodnocení netradičních forem pšenice pro potravinářské využití
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce bylo získat prvotní informace o některých nutričně cenných látkách v zrně netradičních forem pšenice. V zrně sedmi neobvyklých forem pšenice seté (Triticum aestivum L.) s barevným zrnem a pěti genotypů pšenice dvouzrnky (Triticum dicoccum Schrank) se specifikou morfologickou a nutriční hodnotou zrna, pěstovaných v polních podmínkách lokalit Kroměříž a Praha-Ruzyně v letech 2008-2009, byl sledován obsah vitaminu E, thiaminu, riboflavinu, niacinu, pyridoxinu, kyseliny pantothenové, vybraných fenolických látek, celkových polyfenolů a celkových karotenoidů. Získaná data jsou podkladem pro uplatnění nutričně zajímavých netradičních obilovin zejména v pekárenské a pečivárenské výrobě.
Název v anglickém jazyce
Qualitative evaluation of unconventional wheat forms for food utilization
Popis výsledku anglicky
The main aim of the work was to obtain the initial information of some nutritionally valuable substances in the grain of unconventional wheat forms. The content of vitamin E, thiamin, riboflavin, niacin, pyridoxine, pantothenic acid, phenolic acids, total polyphenols and carotenoids in seven forms of common wheat (Triticum aestivum L.) with colored grain and eight genotypes of emmer (Triticum dicoccum Schrank), grown under field conditions of localities Kromeriz and Praha-Ruzyně in the years 2008-2009,were determined. Data obtained by chemical analysis can be used for the application in bakery and pastry production of a nutritionally interesting unconventional cereals.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91B095" target="_blank" >QI91B095: Studium a charakterizace zrnin s vysokou nutriční hodnotou pro speciální pekárenské a pečivárenské využití.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
58
Číslo periodika v rámci svazku
12,věd.př.
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—