Metody extrakce DNA z čerstvého plodu papáji a z kandovaného ovoce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F10%3A00001437" target="_blank" >RIV/00027006:_____/10:00001437 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Metody extrakce DNA z čerstvého plodu papáji a z kandovaného ovoce
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce je poskytnutí pracovních postupů pro extrakci amplifikovatelné DNA z plodů papáji melounové (Carica papaya), která je chudým zdrojem nukleových kyselin. Metody extrakce byly optimalizovány pro izolaci DNA z dužiny a semen plodů papáji a izolaci DNA z kandované papáji- tyto komodity byly vytipovány jako vhodné pro eventuální skríning nepovolené GM papáji na trhu v ČR. Metodika byla vypracována na základě požadavku referenčních laboratoří státní správy, které se zabývají analýzou GMO a v návaznosti na certifikovanou Metodiku detekce geneticky modifikované papáji linií 55-1 a 63-1 (Hodek, Ovesná, Pavlátová 2008) a na vědeckou publikaci Detection of transgenic papaya lines: extraction protocol optimisation and verification of DNA quality by PCRassay (Ovesná, Hodek 2009).
Název v anglickém jazyce
Methods of DNA extraction from the fresh papaya fruit and from the candied papaya
Popis výsledku anglicky
Aim the work is to provide a working procedure for extraction of amplifiable DNA form papaya fruits (Carica papaya), which are a poor source of DNA. Methods are optimised for DNA extraction from papaya fruits and stones and from candied papaya- these both were predicted as suitable commodities for an eventually screening of non-approved GM papaya in the market of Czech Republic. The methodology was prepared on basis of demand of reference laboratories of public service, which are involved in GMO analyses and also as a flow-work of Methodics for Detection of GM papaya 55-1 and 63-1 (Hodek, Ovesná, Pavlátová 2008) and scientific publication Detection of transgenic papaya lines: extraction protocol optimisation and verification of DNA quality by PCR assay(Ovesná, Hodek 2009).
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
3479/11
Číslo předpisu
—
Technické parametry
Osvědčení pod č.j. 2/2010 o uznání uplatněné certifikované metodiky vydává Ministerstvo zemědělství Úsek potravinářských výrob - Úřad pro potraviny, Odbor bezpečnosti potravin ISBN:
Ekonomické parametry
Ekonomické parametry nejsou přímo vyčíslovány. Metodika slouží k zajištění kontroly kvality papáji a zpracovaných výrobků.
Označení certifikačního orgánu
Ministerstvo zemědělství České republiky, Úsek potravinářských výrob - Úřad pro potraviny, Odbor bezpečnosti potravin, Těšnov 17, 117 05 Praha 1
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů