Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Laser diffraction size distribution of starch granules in samples of common wheat in dependence on growing conditions

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F10%3A00001696" target="_blank" >RIV/00027006:_____/10:00001696 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Laser diffraction size distribution of starch granules in samples of common wheat in dependence on growing conditions

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the study was to estimate effects of variety, the level of plant nutrition and year on the size distribution of wheat starch granules. Four selected samples of common wheat (Meritto, Rheia, Barroko, Florett) with different baking quality (A, B, C) were cultivated in the locality Ruzyně under two different levels of crop management during 2006-2008. The size distribution of starch granules was measured by laser diffraction (Fritsch Particle Sizer Analysette 22 NanoTec). Our research was focused on changes in the volume percentage ratio of A-starch granules, which are characterized by size diameter above 10 ?m and they are of primary importance in starch production. Starch and amylose content and also basic technological characteristics of wheat grain in tested varieties were determined.The significant effect of variety on the size distribution of starch granules was explicitly confirmed. The effects of year and crop management were not significant.

  • Název v anglickém jazyce

    Laser diffraction size distribution of starch granules in samples of common wheat in dependence on growing conditions

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to estimate effects of variety, the level of plant nutrition and year on the size distribution of wheat starch granules. Four selected samples of common wheat (Meritto, Rheia, Barroko, Florett) with different baking quality (A, B, C) were cultivated in the locality Ruzyně under two different levels of crop management during 2006-2008. The size distribution of starch granules was measured by laser diffraction (Fritsch Particle Sizer Analysette 22 NanoTec). Our research was focused on changes in the volume percentage ratio of A-starch granules, which are characterized by size diameter above 10 ?m and they are of primary importance in starch production. Starch and amylose content and also basic technological characteristics of wheat grain in tested varieties were determined.The significant effect of variety on the size distribution of starch granules was explicitly confirmed. The effects of year and crop management were not significant.

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Starch - Recent Advances In Biopolymer Science And Technology

  • ISBN

    978-83-932389-0-3

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

  • Počet stran knihy

    195

  • Název nakladatele

    Polish society of food technologists´

  • Místo vydání

    Krakow

  • Kód UT WoS kapitoly