Rezistence odrůd bramboru k původcům obecné strupovitosti
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F11%3A00001877" target="_blank" >RIV/00027006:_____/11:00001877 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Rezistence odrůd bramboru k původcům obecné strupovitosti
Popis výsledku v původním jazyce
V letech 2010-2011 jsme nejagresivnější izoláty původce obecné strupovitosti v České republice, bakterie Streptomyces scabiei, JUD08HB, BEE09HB a MAD09HB z lokality Havlíčkova Borová využily v skleníkových testech patogenity. Celkem u 51 odrůd bramboru pěstovaných v ČR byla metodou umělé infekce stanovena na základě výpočtu průměrného koeficientu strupovitosti SI hladina rezistence. Jako velmi náchylných k obecné strupovitosti bylo hodnoceno 9,5 % z testovaných odrůd, 50,5 % odrůd bylo náchylných a 40 %odrůd bylo rezistentních. Zcela rezistentní byla pouze odrůda Arabela, naopak odrůda Berber a Desireé byly nejnáchylnější.
Název v anglickém jazyce
Resistance to common scab disease of potato
Popis výsledku anglicky
The most aggressive isolates of causal agent of potato common scab, Streptomyces scabiei bacterium, JUD08HB, BEE09HB and MAD09HB were used in resistance greenhouse testing of 51 commercially currently the most grown potato varieties in the Czech Republic. Altogether 9,5% potato varieties were very susceptible to common scab according to average common scab index SI, 50,5% varieties were susceptible and 40% varieties were resistant. Totally resistant to causal agent of common scab was the variety Arabelaonly. The varieties Berber and Desireé were evaluated as the most susceptible.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B06188" target="_blank" >2B06188: Zvýšení kvality konzumních brambor a jejich konkurenceschopnosti redukcí výskytu fytopatogenních bakterií rodu Streptomyces</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
59
Číslo periodika v rámci svazku
11
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
36-38
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—