Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití elektroforetických stanovení ke studiu waxy pšenic

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F11%3A00001909" target="_blank" >RIV/00027006:_____/11:00001909 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití elektroforetických stanovení ke studiu waxy pšenic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pro hodnocení waxy alel u pšeničných materiálů byly použity elektroforetické metody SDS-PAGE (ve dvou modifikacích) a automatická čipová elektroforéza Experion. V obou modifikacích SDS-PAGE bylo výsledné elektroforetické spektrum téměř totožné. Výslednýelektroforeogram čipové elektroforézy se značně lišil jak v počtu, tak ve vzájemné pozici a intenzitě detekovaných bílkovinných pruhů. Vyhodnocovací software čipové elektroforézy udává obsah detekovaných proteinů, který lze použít jako indikátor přítomnosti waxy alel. Čipová elektroforéza tedy umožnila zaznamenat kvantitativní a SDS-PAGE kvalitativní změny proteinů spojených se syntézou škrobu v pšenici.

  • Název v anglickém jazyce

    Use of electrophoresis determinations for study of waxy wheat

  • Popis výsledku anglicky

    An assesment of waxy materials was done by SDS-PAGE (two modifications) and automatic chip electrophoresis Experion. In both SDS-PAGE modifications resulting spectra were nearly identical. Chip electrophoreogram was markedly different in the number and also in the position of detected protein bands. Evaluation software of chip electrophoresis indicates protein content which is possible to use as a detector of presence of waxy alleles. Thus chip electrophoresis enabled quantitative and SDS-PAGE qualitative changes of proteins connected with starch synthesis in wheat.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH92155" target="_blank" >QH92155: Využití biodiverzity zásobních proteinů pšenice s důrazem na nízkomolekulární gluteniny ve vztahu ke kvalitě produkce</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    59

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    177-180

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus