Využití elektroforetických stanovení ke studiu waxy pšenic
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F11%3A00001909" target="_blank" >RIV/00027006:_____/11:00001909 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití elektroforetických stanovení ke studiu waxy pšenic
Popis výsledku v původním jazyce
Pro hodnocení waxy alel u pšeničných materiálů byly použity elektroforetické metody SDS-PAGE (ve dvou modifikacích) a automatická čipová elektroforéza Experion. V obou modifikacích SDS-PAGE bylo výsledné elektroforetické spektrum téměř totožné. Výslednýelektroforeogram čipové elektroforézy se značně lišil jak v počtu, tak ve vzájemné pozici a intenzitě detekovaných bílkovinných pruhů. Vyhodnocovací software čipové elektroforézy udává obsah detekovaných proteinů, který lze použít jako indikátor přítomnosti waxy alel. Čipová elektroforéza tedy umožnila zaznamenat kvantitativní a SDS-PAGE kvalitativní změny proteinů spojených se syntézou škrobu v pšenici.
Název v anglickém jazyce
Use of electrophoresis determinations for study of waxy wheat
Popis výsledku anglicky
An assesment of waxy materials was done by SDS-PAGE (two modifications) and automatic chip electrophoresis Experion. In both SDS-PAGE modifications resulting spectra were nearly identical. Chip electrophoreogram was markedly different in the number and also in the position of detected protein bands. Evaluation software of chip electrophoresis indicates protein content which is possible to use as a detector of presence of waxy alleles. Thus chip electrophoresis enabled quantitative and SDS-PAGE qualitative changes of proteins connected with starch synthesis in wheat.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH92155" target="_blank" >QH92155: Využití biodiverzity zásobních proteinů pšenice s důrazem na nízkomolekulární gluteniny ve vztahu ke kvalitě produkce</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
59
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
177-180
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—