Netoxická metoda ochrany malých balení potravin před skladištními škůdci pomocí vakua
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F12%3A00002264" target="_blank" >RIV/00027006:_____/12:00002264 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027022:_____/12:00000277
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Netoxická metoda ochrany malých balení potravin před skladištními škůdci pomocí vakua
Popis výsledku v původním jazyce
Bylo provedeno laboratorní testování účinnosti vakua na potemníka hnědého za použití vakuové potravinářské baličky. Tento druh je v ČR bežným škůdcem skladovaných potravin a potravinářských surovin. Byla zjišťována optimální délka expozice ve vakuu potřebná pro dosažení 100% mortality testovaných brouků při teplotě 25oC a 15oC. Při konstantní hodnotě vakua (1 kPa) a 15oC byla dostačující délka expozice 31 hod. Vyšší teplota významně zkracovala potřebnou expoziční dobu.
Název v anglickém jazyce
Nontoxic method of stored product pests control using vacuum in small food packages.
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was laboratory testing of the efficiency of vacuum on red flour beetle. This species is common pest of various stored food and food commodities in the Czech Republic. The optimal exposition time in vacuum was studied to reach 100% mortality of beetles at 25oC a 15oC. Sufficient exposition time at constant vacuum value of 1 kPa and lower tested temperature was 31 hours. The higher temperature significantly shortened the required exposition time.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI101B088" target="_blank" >QI101B088: Netoxická efektivní ekologická inaktivace hmyzích škůdců na principu řízených atmosfér ve skladovaných zrnech se zachováním jejich biokvality</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
67
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
144-146
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—