Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Netoxická metoda ochrany malých balení potravin před skladištními škůdci pomocí vakua

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F12%3A00002264" target="_blank" >RIV/00027006:_____/12:00002264 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00027022:_____/12:00000277

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Netoxická metoda ochrany malých balení potravin před skladištními škůdci pomocí vakua

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bylo provedeno laboratorní testování účinnosti vakua na potemníka hnědého za použití vakuové potravinářské baličky. Tento druh je v ČR bežným škůdcem skladovaných potravin a potravinářských surovin. Byla zjišťována optimální délka expozice ve vakuu potřebná pro dosažení 100% mortality testovaných brouků při teplotě 25oC a 15oC. Při konstantní hodnotě vakua (1 kPa) a 15oC byla dostačující délka expozice 31 hod. Vyšší teplota významně zkracovala potřebnou expoziční dobu.

  • Název v anglickém jazyce

    Nontoxic method of stored product pests control using vacuum in small food packages.

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was laboratory testing of the efficiency of vacuum on red flour beetle. This species is common pest of various stored food and food commodities in the Czech Republic. The optimal exposition time in vacuum was studied to reach 100% mortality of beetles at 25oC a 15oC. Sufficient exposition time at constant vacuum value of 1 kPa and lower tested temperature was 31 hours. The higher temperature significantly shortened the required exposition time.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI101B088" target="_blank" >QI101B088: Netoxická efektivní ekologická inaktivace hmyzích škůdců na principu řízených atmosfér ve skladovaných zrnech se zachováním jejich biokvality</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    67

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    144-146

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus