Vliv chladové aklimace, deaklimace, reaklimace a vernalizace na odolnost pšenice a ječmene vůči nízkým teplotám
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F12%3A00002265" target="_blank" >RIV/00027006:_____/12:00002265 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv chladové aklimace, deaklimace, reaklimace a vernalizace na odolnost pšenice a ječmene vůči nízkým teplotám
Popis výsledku v původním jazyce
V příspěvku je pojednávána krátkodobá (chladová aklimace, deaklimace, reaklimace) i dlouhodobá (vernalizace) odezva pšenice a ječmene na nízké teploty. Je analyzován vliv faktorů souvisejících s rostlinným genotypem a fenotypem (genetické faktory ? QTL akandidátní geny, vývinový a zdravotní stav rostlin, specifika jednotlivých rostlinných orgánů) i faktorů prostředí (teplota, světlo, dostupnost vody) na dynamiku chladové aklimace a dosaženou úroveň mrazuvzdornosti. Shrnuty jsou výsledky studií zaměřených na analýzu dynamiky chladové aklimace obilovin z hlediska změn složení transkriptomu, proteomu a metabolomu. Dynamika chladové deaklimace a reaklimace je pojednána především z hlediska změn dosažené mrazuvzdornosti a akumulace COR/LEA proteinů. V příspěvku je rovněž pojednána vernalizace ozimých obilovin se zaměřením na výsledky studií strukturní i funkční genomiky (epigenetická modifikace chromatinu, změny na úrovni transkriptomu, proteomu a metabolomu). Diskutovány jsou možné vzájem
Název v anglickém jazyce
The effects of cold acclimation, deacclimation, reacclimation and vernalization on frost tolerance in wheat and barley
Popis výsledku anglicky
In the chapter, wheat and barley short-term (cold acclimation, deacclimation, reacclimation) and long-term (vernalization) responses to low temperatures are discussed. The individual genetic (QTL underlying frost tolerance acquisition and vernalization fulfillment) as well as environmental (growth temperature, light conditions, water availability) factors affecting cereal cold acclimation process and acquisition of enhanced frost tolerance are analysed. Cereal responses to cold acclimation treatment attranscriptome, proteome as well as metabolome levels are compared. Dynamics of cold deacclimation and reacclimation processes with respect to changes in acquired frost tolerance and COR/LEA protein accumulation levels are also discussed. Genomic, transcriptomic and proteomic aspects of vernalization fulfillment are analysed and mutual interactions between cold acclimation and vernalization processes are discussed.
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Vybrané kapitoly z fyziologie rostlin a zemědělského výzkumu
ISBN
978-80-7427-087-1
Počet stran výsledku
22
Strana od-do
40-61
Počet stran knihy
200
Název nakladatele
Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
Místo vydání
Praha
Kód UT WoS kapitoly
—