Studium odpovědi ječmene na chlad pomocí DNA čipů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F12%3A00002355" target="_blank" >RIV/00027006:_____/12:00002355 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Studium odpovědi ječmene na chlad pomocí DNA čipů
Popis výsledku v původním jazyce
Ječmen patří k významným hospodářským plodinám a jeho ozimé formy musí přežívat zimu. Studovali jsme odpověď ozimých forem s odlišnou schopností přezimovat a jarní formy na chlad a mráz. Využili jsme k analýze transkripce DNA čipů fy Affymetrix a identifikovaly expresy souboru více než 22 000 genů u každé odrůdy. Nejvíce genů mělo změněnou expresi po vystavení chladu u odiolné oidrůdy ječmene cv. Luxor. identifikovaly jsme významné klastry genů, včetně těch, které jsou typické pro ozimé odrůdy.
Název v anglickém jazyce
Barley response upon cold stress investigation by dna chips
Popis výsledku anglicky
Barley is an important economic crops and winter forms must survive the winter. We studied the response of winter forms with different abilities of winter survival and spring forms to cold and frost. We used to analyze transcription Affymetrix DNA chipsand we identified expresion of more than 22,000 genes in each variety. The most number of genes had altered expression after exposure to cold in tolerant cultivar of barley cv. Luxor. We identified significant clusters of genes, including those, which are typical for winter varieties. Key words barley, gene expression, cold, stress
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH81287" target="_blank" >QH81287: Studium strategie adaptace ječmene a planého druhu na stresy pomocí transkriptomiky a proteomiky jako základ pro rozvoj biotechnologií</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Výzkum, vývoj a aplikace nových postupů zaměřených na kontrolu a minimalizaci vlivu činitelů s negativním dopadem na zdravotní bezpečnost zemědělských surovin, produktů a potravin
ISBN
978-80-7427-117-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
174-176
Název nakladatele
Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
Místo vydání
Praha 6
Místo konání akce
Praha 6
Datum konání akce
1. 1. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—