Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Změny odrůdových charakteristik pšenice dosažené šlechtěním a podmíněné pěstitelskými technologiemi

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F13%3A00002544" target="_blank" >RIV/00027006:_____/13:00002544 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Změny odrůdových charakteristik pšenice dosažené šlechtěním a podmíněné pěstitelskými technologiemi

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Dva soubory ozimé pšenice českého a slovenského původu (45 krajových a starých odrůd pěstovaných do roku 1930 a soubor 77 moderních odrůd pěstovaných v létech 1991 - 2008) byly hodnoceny v polních maloparcelkových pokusech ve VÚRV Praha. Pokusy byly zakládány v létech 2010 a 2011, hodnoceno bylo 16 znaků. Porovnáním průměrných hodnot a jejich variability u obou souborů byly zjišťovány změny dosažené šlechtěním. Pro staré odrůdy byla charakteristická výška rostlin a delší klas, nižší produktivita klasu asklizňový index a vyšší obsah hrubých bílkovin. Moderní odrůdy měly kratší stéblo i klas a převyšovaly staré odrůdy ve všech prvcích produktivity klasu. Charakteristický byl naopak nižší obsah proteinu. U obou skupin je velmi úzký vztah mezi hmotností zrna na klas a počtem zrn na klas (r = 0,83), korelace s počtem zrn na klásek, hmotností 1000 zrn a délkou klasu je však mnohem užší u starých odrůd. Zejména zkrácení stébla a změny v produktivitě klasu, spolu se zahuštěním porostů a nárůs

  • Název v anglickém jazyce

    Changes in characters of cultivars arisen from breeding and conditioned by growing technologies

  • Popis výsledku anglicky

    Two sets of Czech and Slovak winter wheat cultivars represented by 45 landraces and obsolete cultivars (grown until 1930) and 77 modern cultivars (grown in 1991 - 2008) were evaluated in field trials in the years 2010 and 2011. We studied 16 characters in these small-plot trials in CRI Prague. The data were analyzed in the both sets and differences between old and modern cultivars were estimated to characterize a gain arising from breeding. The old cultivars had longer stem and spike, lower spike productivity and Harvest index and, on the other hand, higher crude protein content. Modern cultivar over yielded the old ones in all spike productivity elements, protein content was lower. A close linkage between grain number per spike and grain weight per spike (r = 0,83) was found in the both sets. However, correlations between grain weight per spike with number of grains per spikelet, thousand grain weight and spike lengths were much stronger in the old cultivars. The shorter stem and posi

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Vliv abiotických a biotických stresorů na vlastnosti rostlin 2013

  • ISBN

    978-80-7427-131-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    251-255

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    1. 1. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku