Optimalizace používání pesticidů proti škůdcům v systému integrované produkce brukvovité zeleniny
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F13%3A00002701" target="_blank" >RIV/00027006:_____/13:00002701 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN978-80-7427-139-7.pdf" target="_blank" >http://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN978-80-7427-139-7.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Optimalizace používání pesticidů proti škůdcům v systému integrované produkce brukvovité zeleniny
Popis výsledku v původním jazyce
Metodika je určena zemědělcům a pěstitelům brukvovité zeleniny, zejména těm, kteří zeleninu pěstují v systému integrované produkce zeleniny. Metodika obsahuje informace a doporučení pro ochranu proti hlavním škůdcům brukvovité zeleniny potřebné pro uplatňování zásad integrované ochrany v souladu s požadavky legislativy platné od roku 2014. Výběr prostředků ochrany proti cílovému škodlivému organismu je založen na zhodnocení ochranné lhůty účinné látky a na zhodnocení vedlejších účinků této látky na necílové organismy. Pro každou účinnou látku pesticidu a hodnocený druh zeleniny jsou uvedeny údaje o degradaci reziduí v závislosti na čase od termínu aplikace do sklizně. Podle údajů o degradaci reziduí pesticidů v brukvovité zelenině lze stanovovat akčníochranné lhůty pro nízkoreziduální nebo bezreziduální produkci zeleniny. Pro každou účinnou látku pesticidu povoleného v EU do brukvovité zeleniny, včetně potenciálních látek pro povolení v ČR, jsou uvedeny vedlejší účinky na přirozené ne
Název v anglickém jazyce
Optimization of using of pesticides against pests in system of integrated production of vegetable
Popis výsledku anglicky
Methodology is addressed to farmers and growers of Brassica vegetable, mainly for growers in system of integrated production of vegetable. Methodology contain information and recommendation for control against main pests of Brassica vegetable necessary for implementation of principles of integrated control in agreement with legislation requirements valid from 2014. Selection of means against pests is based on evaluation of pre-harvest period of active substances of pesticides and evaluation of side effects of these substances on non-target organisms. For each active substance of pesticide and evaluated vegetable species, data about residue degradation in dependence on time from term of application. According to residue degradation of pesticides in vegetable it is possible to state action pre-harvest periods for low-residue and no-residue vegetable production. Data about side effects on natural enemies and other non-target organisms are given for each active substance of pesticide allow
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH81292" target="_blank" >QH81292: Inovace systému integrované ochrany polní zeleniny vůči živočišným škůdcům</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
ISBN 978-80-7427-139-7
Číslo předpisu
SRS 057761/2013
Technické parametry
Osvědčení pod č.j. SRS 057761/2013 o uznání uplatněné certifikované metodiky vydala Státní rostlinolékařská správa Praha Smlouva o využití výsledku uživatelem č. 6/213 byla uzavřena s Zelinářskou unií Čech a Moravy, o.s., Krapkova 3, 779 00 Olomouc, IČ:7256555, dne 7.10.2013, zastoupenou Ing. Jaroslavem Zemanem, předsedou. Statutární zástupce za VÚRV, v.v.i.: Dr. Ing. Pavel Čermák, ředitel
Ekonomické parametry
Zvýšení podílu standardu komodit brukvovité zeleniny o 2,5% na 1/5 ploch v důsledku vyšší efektivnosti ochranných opatření, s očekávanými ročními přínosy u pěstitelů okolo 4mil. Kč. Lepší prodejnost zeleniny s garancí původu kvality a bezpečnosti produktů. Zvýšený zájem obchodních řetězců o produkci nízkoreziduální zeleniny. Vyšší garance zdravotní bezpečnosti zeleniny. Přínosy v ochraně životního prostředí v důsledku regulace rizikových pesticidů.
Označení certifikačního orgánu
Státní rostlinolékařská správa Praha, Česká republika
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů