Accumulation of WCS120 and DHN5 proteins in differently frost-tolerant wheat and barley cultivars grown under a broad temperature scale
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F13%3A00002707" target="_blank" >RIV/00027006:_____/13:00002707 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1007/s10535-012-0237-5" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1007/s10535-012-0237-5</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1007/s10535-012-0237-5" target="_blank" >10.1007/s10535-012-0237-5</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Accumulation of WCS120 and DHN5 proteins in differently frost-tolerant wheat and barley cultivars grown under a broad temperature scale
Popis výsledku v původním jazyce
The relative accumulation of dehydrin proteins (WCS120 in wheat and DHN5 in barley)has been studied in a set of 11 wheat and 10 barley cultivars encompassing both growth habits (spring and winter growth habit) and covering a broad range of acquired frosttolerance. The plants have been divided into four sets subjected to four different growth temperatures 20 C, 15 C, 10 C and 5 C. Densitometric analysis of dehydrin protein relative accumulation has revealed an exponential increase in dehydrin relative accumulation with a temperature decrease in the range from 20 C to 5 C. The most frost-tolerant winter wheat and barley cultivars can be distinguished from the less tolerant winter ones at dehydrin protein level even at 20 C which is an optimum growth temperature. A significant correlation between maximum acquired frost tolerance and dehydrin protein relative accumulation has been for both wheat and barley sets at all growth temperatures studied.
Název v anglickém jazyce
Accumulation of WCS120 and DHN5 proteins in differently frost-tolerant wheat and barley cultivars grown under a broad temperature scale
Popis výsledku anglicky
The relative accumulation of dehydrin proteins (WCS120 in wheat and DHN5 in barley)has been studied in a set of 11 wheat and 10 barley cultivars encompassing both growth habits (spring and winter growth habit) and covering a broad range of acquired frosttolerance. The plants have been divided into four sets subjected to four different growth temperatures 20 C, 15 C, 10 C and 5 C. Densitometric analysis of dehydrin protein relative accumulation has revealed an exponential increase in dehydrin relative accumulation with a temperature decrease in the range from 20 C to 5 C. The most frost-tolerant winter wheat and barley cultivars can be distinguished from the less tolerant winter ones at dehydrin protein level even at 20 C which is an optimum growth temperature. A significant correlation between maximum acquired frost tolerance and dehydrin protein relative accumulation has been for both wheat and barley sets at all growth temperatures studied.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Biologia Plantarum
ISSN
0006-3134
e-ISSN
—
Svazek periodika
57
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
105-112
Kód UT WoS článku
000318647800014
EID výsledku v databázi Scopus
—