Využití blízké infračervené spektroskopie ke stanovení výživné hodnoty hybridů kukuřice, určených k výrobě kukuřičné siláže
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F16%3A00003764" target="_blank" >RIV/00027006:_____/16:00003764 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN%20978-80-7427-201-1.pdf" target="_blank" >http://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN%20978-80-7427-201-1.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití blízké infračervené spektroskopie ke stanovení výživné hodnoty hybridů kukuřice, určených k výrobě kukuřičné siláže
Popis výsledku v původním jazyce
Metodika stanovuje progresivní postupy hodnocení vybraných parametrů nutriční hodnoty krmiva, stanovovaných v usušených a semletých vzorcích řezanky celých rostlin kukuřice nebo alternativně rostlin zbavených palic, pro vzájemné porovnání kvality píce zelené hmoty hybridů s odlišnou raností, určených ke sklizni na siláž.
Název v anglickém jazyce
The use of near infrared spectroscopy to determine nutrition value of maize hybrids, intended for maize silage production
Popis výsledku anglicky
The methodology specifies the progressive approaches to evaluation of selected nutrition values of forage. Selected parameters were determined in dried and pulverized samples of corn shreddings, or, alternatively, in plants without corn ears. The evaluation has been done especially for interactive comparison of forage quality of the silage corn hybrids with different earliness.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TA02021257" target="_blank" >TA02021257: Optimalizace provozu bioplynové stanice s prizmatickými fermentory v modelovém zemědělském podniku ve vztahu k zemědělské soustavě a životnímu prostředí</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
ISBN 978-80-7427-201-1
Číslo předpisu
UKZUZ 028046/2016
Technické parametry
Osvědčení pod č.j. (UKZUZ 028046/2016) o uznání uplatněné certifikované metodiky vydal Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský dne 15.3.2016. Smlouva o využití výsledku uživatelem č. 23/2016 byla uzavřena s AGROSPOL, agrární družstvo, Knínice 106, 679 34 Knínice, IČ: 49447564, DIČ: CZ49447564, zastoupený ředitelem Ing. Ladislavem Menšíkem, dne 1.3.2016. Statutární zástupce za VÚRV, v.v.i.: Dr. Ing. Pavel Čermák, ředitel Kontaktní osoba za VÚRV,v.v.i.: Ing. Pavel Nerušil, Ph.D., tel. 461327814, e-mail: nerusil@vurv.cz ISBN 978-80-7427-201-1
Ekonomické parametry
Předpokládané ekonomické přínosy a další přínosy spočívají ve snížení nákladů na stanovení výživné hodnoty kukuřice na siláž v porovnání s referenčními laboratorními metodami ve výši cca 60-80 %. Dalšími přínosy NIR spektroskopie je podstatné zvýšení efektivnosti a rychlosti prováděných rozborů.
Označení certifikačního orgánu
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2, 656 66 Brno
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů