Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výskyt přirozené infekce bakterie Pseudomonas syringae na hrušni

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F16%3A00003773" target="_blank" >RIV/00027006:_____/16:00003773 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výskyt přirozené infekce bakterie Pseudomonas syringae na hrušni

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Příčinou ztráty na výnosu v produkčním sadu hrušní na jaře v roce 2014 byl původce bakteriální spály květů, bakterie Pseudomonas syringae, determinované na úrovni druhu. Bakterie se nacházela v epifytní mikroflóře na povrchu letorostů, listů, květních orgánů, plodonošů, plodů a za příznivých vnějších podmínek pronikla do příznakových rostlinných pletiv. Ochrana proti chorobě je možná pěstováním rezistentních genotypů hrušně. Hodnocení hladiny rezistence genotypů hrušně vůči patogenu se v České republice systematicky neprovádí. V praxi uplatňovaná ochrana se zaměřuje na redukci četnosti populace bakterie v epifytní mikroflóře: (i) na povrchu rostlinných orgánů před nástupem vlhkého a chladného počasí v době kvetení; (ii) v místě přežívání patogenu během období dormance, tj. zejména v jizvách po opadu listů a pod šupinami pupenů. Ochrana se provádí postřikem měďnatými přípravky.

  • Název v anglickém jazyce

    The occurrence of natural infection by Pseudomonas syringae bacterium on pear

  • Popis výsledku anglicky

    In 2014, the staff of the research team Phytobacteriology from Crop research institute contacted to clarify the cause of premature dying and immature fruits drop after pear flowering in commercial orchard, resulting in a significant loss of fruit production. Was performed microbiological analysis of plant tissues samples from plants parts showing symptoms of disease. As a causative agent have been isolated a determined by strains of Pseudomonas syringae species. The bacterium survives in epiphytically on surface of pear trees and under favorable climatic conditions and entered to plant tissue. High degree of virulence and aggression of isolated bacterial strains were detected on the indicator host plants and on the test plants of pear. Pathogenic properties of bacterial strains were tested on the immature pear fruits. Virulent strains of Pseudomonas syringae species have been deposited to collection of plant pathogenic bacteria. Strains will be preferentially used as standard to susceptibility assessment of genotypes fruit tree to bacterial diseases in the next years.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Rostlinolékař

  • ISSN

    1211-3565

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    27

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    17-21

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus