Výskyt přirozené infekce bakterie Pseudomonas syringae na hrušni
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F16%3A00003773" target="_blank" >RIV/00027006:_____/16:00003773 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výskyt přirozené infekce bakterie Pseudomonas syringae na hrušni
Popis výsledku v původním jazyce
Příčinou ztráty na výnosu v produkčním sadu hrušní na jaře v roce 2014 byl původce bakteriální spály květů, bakterie Pseudomonas syringae, determinované na úrovni druhu. Bakterie se nacházela v epifytní mikroflóře na povrchu letorostů, listů, květních orgánů, plodonošů, plodů a za příznivých vnějších podmínek pronikla do příznakových rostlinných pletiv. Ochrana proti chorobě je možná pěstováním rezistentních genotypů hrušně. Hodnocení hladiny rezistence genotypů hrušně vůči patogenu se v České republice systematicky neprovádí. V praxi uplatňovaná ochrana se zaměřuje na redukci četnosti populace bakterie v epifytní mikroflóře: (i) na povrchu rostlinných orgánů před nástupem vlhkého a chladného počasí v době kvetení; (ii) v místě přežívání patogenu během období dormance, tj. zejména v jizvách po opadu listů a pod šupinami pupenů. Ochrana se provádí postřikem měďnatými přípravky.
Název v anglickém jazyce
The occurrence of natural infection by Pseudomonas syringae bacterium on pear
Popis výsledku anglicky
In 2014, the staff of the research team Phytobacteriology from Crop research institute contacted to clarify the cause of premature dying and immature fruits drop after pear flowering in commercial orchard, resulting in a significant loss of fruit production. Was performed microbiological analysis of plant tissues samples from plants parts showing symptoms of disease. As a causative agent have been isolated a determined by strains of Pseudomonas syringae species. The bacterium survives in epiphytically on surface of pear trees and under favorable climatic conditions and entered to plant tissue. High degree of virulence and aggression of isolated bacterial strains were detected on the indicator host plants and on the test plants of pear. Pathogenic properties of bacterial strains were tested on the immature pear fruits. Virulent strains of Pseudomonas syringae species have been deposited to collection of plant pathogenic bacteria. Strains will be preferentially used as standard to susceptibility assessment of genotypes fruit tree to bacterial diseases in the next years.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Rostlinolékař
ISSN
1211-3565
e-ISSN
—
Svazek periodika
27
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
17-21
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—