Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Metodika pro diagnostiku přítomnosti brusinky a klikvy ve zpracovaných produktech pomocí molekulárních SSR markerů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F17%3A00004275" target="_blank" >RIV/00027006:_____/17:00004275 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN%20978-80-7427-245-5_2017_certifikovana_metodika_Brusinky.pdf" target="_blank" >https://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN%20978-80-7427-245-5_2017_certifikovana_metodika_Brusinky.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Metodika pro diagnostiku přítomnosti brusinky a klikvy ve zpracovaných produktech pomocí molekulárních SSR markerů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Předmětem metodiky je postup pro diagnostiku přítomnosti brusinky (Vaccinium vitis-idaea L.) a klikvy (Vaccinum macrocarpon L.) ve zpracovaných produktech, například v čajích, nebo v ovocných složkách řady dalších potravinářských výrobků (džemy, rosoly, protlaky). Metodika vychází z faktu, že primární struktura DNA je typická pro každý rostlinný druh. Byly proto využity molekulární DNA markery, které charakterizují daný rostlinný druh délkovou variabilitou mikrosatelitů (SSR- Single Sequence Repeats). Metodika popisuje extrakci DNA z předpokládané matrice, dále sekvence a použití vybraných SSR markerů a postup vyhodnocení analytických dat. Metodu lze použití v běžně vybavené molekulárně-genetické laboratoři. Metoda je použitelná pro charakterizaci DNA izolované z jakékoliv části rostliny, plodů a z nich odvozených potravin či potravních doplňků. Popisuje postup a potřebné vybavení pro provedení analýzy. Doporučuje způsob hodnocení výsledků.

  • Název v anglickém jazyce

    Methodology for detecting the presence of cranberries and lingonberries in processed products using molecular SSR markers

  • Popis výsledku anglicky

    The subject of the methodology is a procedure for diagnosing the presence of lingonberries (Vaccinium vitis-idaea L.) and cranberries (Vaccinum macrocarpon L.) in processed products such as tea or fruit ingredients of many food products (jams, jelly, purree, tea). The methodology exploit DNA sequences that are typical for each plant species. Thus, molecular DNA markers that characterize the plant species by SSRs (single sequence repeats) are used. The methodology describes the extraction of DNA from the assumed matrix, the use of selected SSR markers and the analytical data evaluation procedure. The method can be used in any solid equipped molecular-genetic laboratory. The method is applicable for the characterization of DNA isolated from any part of the plant, fruit, and derived food or food supplements. Method describes the procedure and necessary equipment to perform the analysis. Protocol recommends how to evaluate the results.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40402 - GM technology (crops and livestock), livestock cloning, marker assisted selection, diagnostics (DNA chips and biosensing devices for the early/accurate detection of diseases) biomass feedstock production technologies, biopharming

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1530272" target="_blank" >QJ1530272: Komplexní strategie pro efektivní odhalování falšování potravin v řetězci (prvo)výroba - spotřebitel</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    ISBN 978-80-7427-245-5

  • Číslo předpisu

    4/2017

  • Technické parametry

    Osvědčení o uznání certifikované metodiky pod č.j. 4/2017 vydala Státní zemědělská a potravinářská inspekce dne 7.12.2017. Smlouva o uplatnění certifikované metodiky č. 21/2017 ze dne 7.12.2017 uzavřená mezi Výzkumným ústavem rostlinné výroby, v.v.i., Drnovská 507, 161 06 Praha 6, IČ: 00027006, DIČ: CZ00027006 (poskytovatel) a SZPI, Květná 15, 603 00 Brno, IČ: 75014149, DIČ: CZ75014149, zastoupený Ing. Martinem Klanicou, ředitelem (uživatel). Statutární zástupce za VÚRV, v.v.i.: Ing. Jiban Kumar, Ph.D., ředitel Kontaktní osoba za VÚRV,v.v.i.: Doc. RNDr. Jaroslava Ovesná, CSc., tel. 233022424, e-mail: ovesna@vurv.cz ISBN 978-80-7427-245-5

  • Ekonomické parametry

    Uživatel získá ekonomický přínos: (1) za komerční provádění analýz laboratořemi (2 - 5000 Kč/vzorek), (2) zpracovatelé konfirmaci pravosti u zpracovávaných materiálů a u produktů. V tomto případě se vyhnou postihům ze strany dozorových orgánů, pokud nebude potravina, potravní doplněk uváděný na trh odpovídat právním předpisům (Zákon o potravinách a tabákových výrobcích č. 110/1997 Sb. § 10, zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele § 8.).

  • Označení certifikačního orgánu

    Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Květná 15, 603 00 Brno

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů