Effect of foliar nutrition on the essential oil yield of Thyme (Thymus vulgaris L.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F18%3A00004435" target="_blank" >RIV/00027006:_____/18:00004435 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/86652079:_____/18:00488940
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2018.01.012" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2018.01.012</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2018.01.012" target="_blank" >10.1016/j.indcrop.2018.01.012</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of foliar nutrition on the essential oil yield of Thyme (Thymus vulgaris L.)
Popis výsledku v původním jazyce
Thyme (Thymus vulgaris L.) is an important cultural aromatic plant, whose essential oils (EOs) have been used in many industrial applications. EO yields are often negatively influenced by various factors, so it is important to keep finding new growing procedures that increase the quantitative content of EOs. Therefore, this paper is focused on the effects of applying foliar nutrition, including N, P and Kin combination with salicylic acid (SA), on selected yield characteristics related to the quantitative and qualitative content of EOs in T. vulgaris plants. As shown by our field experiments, targeted pre-harvest application can significantly increase the yield of EOs, resulting in a quantitative increase in the EO content of the plants, ranging from 18.76% to 42.47% compared to untreated plants. In addition, EOs obtained from the treated plants were found to contain 62.1-64.1% thymol; this range was more stable compared to untreated plants, where the thymol content ranged between 53.1% and 62.7%.
Název v anglickém jazyce
Effect of foliar nutrition on the essential oil yield of Thyme (Thymus vulgaris L.)
Popis výsledku anglicky
Thyme (Thymus vulgaris L.) is an important cultural aromatic plant, whose essential oils (EOs) have been used in many industrial applications. EO yields are often negatively influenced by various factors, so it is important to keep finding new growing procedures that increase the quantitative content of EOs. Therefore, this paper is focused on the effects of applying foliar nutrition, including N, P and Kin combination with salicylic acid (SA), on selected yield characteristics related to the quantitative and qualitative content of EOs in T. vulgaris plants. As shown by our field experiments, targeted pre-harvest application can significantly increase the yield of EOs, resulting in a quantitative increase in the EO content of the plants, ranging from 18.76% to 42.47% compared to untreated plants. In addition, EOs obtained from the treated plants were found to contain 62.1-64.1% thymol; this range was more stable compared to untreated plants, where the thymol content ranged between 53.1% and 62.7%.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510160" target="_blank" >QJ1510160: Nové technologie získávání biologicky aktivních látek z léčivých a aromatických rostlin jako zdrojů účinných látek botanických pesticidů a potravinových doplňků</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Industrial Crops and Products
ISSN
0926-6690
e-ISSN
1872-633X
Svazek periodika
112
Číslo periodika v rámci svazku
FEB 2018
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
762-765
Kód UT WoS článku
000425561900091
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85040114020