Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Alliinase and cysteine synthase transcription in developing garlic (Allium sativum L.) over time

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F18%3A00004821" target="_blank" >RIV/00027006:_____/18:00004821 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.12.090" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.12.090</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.12.090" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2017.12.090</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Alliinase and cysteine synthase transcription in developing garlic (Allium sativum L.) over time

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Garlic is a valuable source of health-promoting compounds, including secondary metabolites rich in sulfur such as cysteine sulfoxides (CSO). In this study, a new qRT-PCR assay is presented, analyzing the transcription of two genes encoding key enzymes of CSO biosynthetic pathway (cysteine synthase and alliinase) in developing garlic. In addition, a set of three reference genes (RGs) is presented which are suitable for normalization of the transcription of the described genes of interest. Using newly introduced qRT-PCR assays unique to cysteine synthase (chloroplast and cytosol specific), alliinase, and using RGs, we have shown that the corresponding genes have been actively transcribed throughout the whole life cycle with a peak in the germination phase. Since the content of sulfur-rich metabolites in garlic bulbs is based, among other factors, on the transcription of genes involved in the sulfur metabolism pathways in the leaves, this test can be used to examine the impact of agricultural practices or the environment on the content of sulfur metabolites in harvested garlic.

  • Název v anglickém jazyce

    Alliinase and cysteine synthase transcription in developing garlic (Allium sativum L.) over time

  • Popis výsledku anglicky

    Garlic is a valuable source of health-promoting compounds, including secondary metabolites rich in sulfur such as cysteine sulfoxides (CSO). In this study, a new qRT-PCR assay is presented, analyzing the transcription of two genes encoding key enzymes of CSO biosynthetic pathway (cysteine synthase and alliinase) in developing garlic. In addition, a set of three reference genes (RGs) is presented which are suitable for normalization of the transcription of the described genes of interest. Using newly introduced qRT-PCR assays unique to cysteine synthase (chloroplast and cytosol specific), alliinase, and using RGs, we have shown that the corresponding genes have been actively transcribed throughout the whole life cycle with a peak in the germination phase. Since the content of sulfur-rich metabolites in garlic bulbs is based, among other factors, on the transcription of genes involved in the sulfur metabolism pathways in the leaves, this test can be used to examine the impact of agricultural practices or the environment on the content of sulfur metabolites in harvested garlic.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210158" target="_blank" >QJ1210158: Bezpečná a kvalitní zelenina r. Allium se zaměřením na česnek z domácích zdrojů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

    1873-7072

  • Svazek periodika

    251

  • Číslo periodika v rámci svazku

    JUN 15 2018

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    103-109

  • Kód UT WoS článku

    000424511400014

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85041470551