Biologie nízkých teplot pod bodem mrazu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F18%3A00004970" target="_blank" >RIV/00027006:_____/18:00004970 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Biologie nízkých teplot pod bodem mrazu
Popis výsledku v původním jazyce
Působení nízké teploty pod bodem mrazu je stresovým faktorem, který se vyskytuje na Zemi v souvislosti s výkyvy teplot v závislosti na zeměpisné šířce, nadmořské výšce a v souvislosti se sezonními změnami teploty. Organismy, které jsou podmínkám nízké teploty pod bodem mrazu trvale nebo alespoň sezonně vystaveny, byly během svého fylogenetického vývoje adaptovány na tyto podmínky. Adaptace spočívá buď ve vyhnutí se těchto nepříznivým podmínkám migrací či klidovými stadii hibernace nebo dormance nebo v otužení organismů s cílem vyhnout se tvorbě ledových krystalů a v toleranci tvorby ledových krystalů. Tolerance vůči tvorbě ledových krystalů je vždy spojena i s jistou mírou tolerance vůči dehydrataci, ke které dochází díky růstu ledových krystalů. Adaptace organismů vůči teplotám bod bodem mrazu a jejich důsledkům je významná pro překonání těchto, pro život, nepříznivých podmínek.
Název v anglickém jazyce
Biology at low temperature below the water freezing point
Popis výsledku anglicky
Low temperature below the water freezing point is a stress factor that occurs on Earth in relation to temperature fluctuations depending on latitude, altitude, and seasonal temperature changes. Organisms that are permanently or at least seasonally exposed to low-freezing conditions have been adapted to these conditions during their phylogenetic development. Adaptation consists either of avoiding these adverse conditions of migration or resting stages of hibernation or dormancy, or of hardening organisms in order to avoid the formation of ice crystals and tolerance of ice crystal formation. The tolerance to ice crystal formation is always associated with some degree of dehydration tolerance due to the growth of ice crystals. Adaptation of organisms to freezing point temperatures and their consequences is important to overcome these unfavorable conditions.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1630301" target="_blank" >QJ1630301: Tvorba nových systémů biotechnologických opatření pro zachování a rozvoj biodiverzity zemědělských plodin a lesních dřevin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů