Feeding Interactions between Microorganisms and the House Dust Mites Dermatophagoides pteronyssinus and Dermatophagoides farinae (Astigmata: Pyroglyphidae)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F19%3A00005434" target="_blank" >RIV/00027006:_____/19:00005434 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216208:11310/19:10401223
Výsledek na webu
<a href="https://academic.oup.com/jme/article-abstract/56/6/1669/5506623" target="_blank" >https://academic.oup.com/jme/article-abstract/56/6/1669/5506623</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1093/jme/tjz089" target="_blank" >10.1093/jme/tjz089</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Feeding Interactions between Microorganisms and the House Dust Mites Dermatophagoides pteronyssinus and Dermatophagoides farinae (Astigmata: Pyroglyphidae)
Popis výsledku v původním jazyce
Increasing the yeast Sa. cerevisiae in the diet from 7 to 17% appeared the most suitable for both mite species. Staphylococcus spp. bacteria were preferred for D. farinae and were suitable for reproduction. The population growth and feeding preferences of D. pteronyssinus and D. farinae with respect to microorganisms indicate that D. farinae can develop on a diet with bacterial (Staphylococcus nepalensis and Staphylococcus kloosii) additions, whereas D. pteronyssinus was successful on a diet with fungal (Aspergillus jensenii and Aspergillus ruber) additions. The bacteria Kocuria rhizophila and Bacillus cereus decreased population growth in D. pteronyssinus, whereas the yeasts Hyphopichia pseudoburtonii, Hyphopichia burtonii, and Candida ciferrii decreased population growth in D. farinae. These results indicate that some microorganisms are an important food source for HDM.
Název v anglickém jazyce
Feeding Interactions between Microorganisms and the House Dust Mites Dermatophagoides pteronyssinus and Dermatophagoides farinae (Astigmata: Pyroglyphidae)
Popis výsledku anglicky
Increasing the yeast Sa. cerevisiae in the diet from 7 to 17% appeared the most suitable for both mite species. Staphylococcus spp. bacteria were preferred for D. farinae and were suitable for reproduction. The population growth and feeding preferences of D. pteronyssinus and D. farinae with respect to microorganisms indicate that D. farinae can develop on a diet with bacterial (Staphylococcus nepalensis and Staphylococcus kloosii) additions, whereas D. pteronyssinus was successful on a diet with fungal (Aspergillus jensenii and Aspergillus ruber) additions. The bacteria Kocuria rhizophila and Bacillus cereus decreased population growth in D. pteronyssinus, whereas the yeasts Hyphopichia pseudoburtonii, Hyphopichia burtonii, and Candida ciferrii decreased population growth in D. farinae. These results indicate that some microorganisms are an important food source for HDM.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10618 - Ecology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA17-12068S" target="_blank" >GA17-12068S: Regulují asociované bakterie v interakci s metabolity populace prachových roztočů?</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Medical Entomology
ISSN
0022-2585
e-ISSN
—
Svazek periodika
56
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
1669-1677
Kód UT WoS článku
000496766800027
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85072330553