Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Zásadní poznatky k výživě a hnojení zeleniny

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F19%3A00005664" target="_blank" >RIV/00027006:_____/19:00005664 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Zásadní poznatky k výživě a hnojení zeleniny

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Zelenina má v porovnání s ostatními zemědělskými plodinami relativně vysoké nároky na živiny. Proto je její racionální výživa a hnojení jedním z nejvýznamnějších faktorů a současně nedílnou součástí pěstitelských technologií. Je na vůli každého pěstitele, jaký způsob pěstování zeleniny vzhledem k požadované výši výnosu a kvalitě zvolí, zda klasický (konvenční) nebo ekologický, případně integrovanou produkci. Ve výživě zeleniny se uplatňuje řada faktorů: 1) půdní druh, 2) zásoba živin v půdě, 3)půdní vlastnosti, 4) druh pěstované zeleniny, 5) délka vegetace, 6) technologie pěstování zeleniny, 7) klimatické podmínky. K problematice harmonické organo-minerální výživy je nutné přistupovat velmi racionálně a na základě seriózních vědeckých poznatků a s ohledem na požadavky jednotlivých druhů zeleniny. Zahradnictví 18, 2019 (5): 52-54.

  • Název v anglickém jazyce

    Basic knowledge of fertilisation and vegetable nutrition

  • Popis výsledku anglicky

    Vegetables have relatively high demands on nutrients compared to other agricultural crops. Therefore, its rational nutrition and fertilization is one of the most important factors and at the same time an integral part of growing technologies. It is up to each grower to choose the way of growing vegetables according to the required yield and quality, whether conventional (conventional) or organic or integrated production. A number of factors are involved in vegetable nutrition: 1) soil type, 2) nutrient supply in soil, 3) soil properties, 4) type of vegetable cultivated, 5) length of vegetation, 6) vegetable cultivation technology, 7) climatic conditions. The issue of harmonic organo-mineral nutrition must be approached very rationally and on the basis of serious scientific knowledge and with regard to the requirements of individual vegetables.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40101 - Agriculture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1530171" target="_blank" >QJ1530171: Rozšíření využitelnosti a aktualizace kategorií pro stanovení obsahu přístupných makro a mikroživin v půdě v rámci zajištění trvale udržitelné úrodnosti a produkční schopnosti zemědělských půd</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů