Zásadní poznatky k výživě a hnojení zeleniny
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F19%3A00005664" target="_blank" >RIV/00027006:_____/19:00005664 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zásadní poznatky k výživě a hnojení zeleniny
Popis výsledku v původním jazyce
Zelenina má v porovnání s ostatními zemědělskými plodinami relativně vysoké nároky na živiny. Proto je její racionální výživa a hnojení jedním z nejvýznamnějších faktorů a současně nedílnou součástí pěstitelských technologií. Je na vůli každého pěstitele, jaký způsob pěstování zeleniny vzhledem k požadované výši výnosu a kvalitě zvolí, zda klasický (konvenční) nebo ekologický, případně integrovanou produkci. Ve výživě zeleniny se uplatňuje řada faktorů: 1) půdní druh, 2) zásoba živin v půdě, 3)půdní vlastnosti, 4) druh pěstované zeleniny, 5) délka vegetace, 6) technologie pěstování zeleniny, 7) klimatické podmínky. K problematice harmonické organo-minerální výživy je nutné přistupovat velmi racionálně a na základě seriózních vědeckých poznatků a s ohledem na požadavky jednotlivých druhů zeleniny. Zahradnictví 18, 2019 (5): 52-54.
Název v anglickém jazyce
Basic knowledge of fertilisation and vegetable nutrition
Popis výsledku anglicky
Vegetables have relatively high demands on nutrients compared to other agricultural crops. Therefore, its rational nutrition and fertilization is one of the most important factors and at the same time an integral part of growing technologies. It is up to each grower to choose the way of growing vegetables according to the required yield and quality, whether conventional (conventional) or organic or integrated production. A number of factors are involved in vegetable nutrition: 1) soil type, 2) nutrient supply in soil, 3) soil properties, 4) type of vegetable cultivated, 5) length of vegetation, 6) vegetable cultivation technology, 7) climatic conditions. The issue of harmonic organo-mineral nutrition must be approached very rationally and on the basis of serious scientific knowledge and with regard to the requirements of individual vegetables.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1530171" target="_blank" >QJ1530171: Rozšíření využitelnosti a aktualizace kategorií pro stanovení obsahu přístupných makro a mikroživin v půdě v rámci zajištění trvale udržitelné úrodnosti a produkční schopnosti zemědělských půd</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů