Antifungálně funkční zátka chránící nápoje před plesnivěním
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F20%3A10142222" target="_blank" >RIV/00027006:_____/20:10142222 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antifungálně funkční zátka chránící nápoje před plesnivěním
Popis výsledku v původním jazyce
Esenciální olej Rosa x centifolia a jeho volatilní složky jsou součástí nově řešené zátky a vykazují takové konzervační účinky, které lze využít v rámci technologie výroby, lahvování a dlouhodobého uchovávání sirupů bez syntetických konzervantů. Funkční vzorek v podobě antifungálně funkční zátky je možné využít v potravinářském průmyslu v rámci výroby, lahvování a uchovávání nových nápojů bez rizikových konzervačních činidel a k podpoře doby nezávadnosti a skladovatelnosti. V době spotřeby nápoje, otevírání i uzavírání spotřebitelem, uchovává zátka nadále svou funkčnost.
Název v anglickém jazyce
An antifungal stopper protecting beverages from mold
Popis výsledku anglicky
Rosa x centifolia essential oil and its volatile components are a part of the newly designed stopper and show preservative effects that can be used in the technology of production, bottling and long-term storage of syrups without synthetic preservatives. The functional sample in the form of an antifungal functional stopper can be used in the food industry in the production, bottling and storage of new beverages without hazardous preservatives and to support the safety and shelf life. At the time of consumption of the beverage, opening and closing by the consumer, the stopper still retains its functionality.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TH04010014" target="_blank" >TH04010014: Potraviny bez konzervantů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
FV-06-2020
Číselná identifikace
RP-FV-22
Technické parametry
Smlouva o uplatnění funkčního vzorku č. RP-FV-22, vyrobeného v rámci řešení výzkumného projektu TH04010014 - Potraviny bez konzervantů uzavřena mezi VÚRV, v.v.i, Drnovská 507, 161 06 Praha 6, zastoupená Ing.Františkem Brožíkem, ředitelem a firmou Kitl s.r.o., Pasířská 3299/60, 466 01 Jablonec nad Nisou,IČ 46712518, zastoupená Ing.Janem Vokurkou, jednatelem, dne3.9.2020
Ekonomické parametry
Používáním přípravku dojde k významnému snížení výskytu plesnivění sirupů.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
00027006
Název vlastníka
Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Požadavek na licenční poplatek
—
Adresa www stránky s výsledkem
—