Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Studium odolnosti rostlin k nízkým teplotám s využitím termických metod

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F20%3A10149347" target="_blank" >RIV/00027006:_____/20:10149347 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Studium odolnosti rostlin k nízkým teplotám s využitím termických metod

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vlivem nízkých teplot dochází v rostlinných pletivech k ledové krystalizaci. K ledové krystalizaci dochází jak na povrchu rostlinných pletivech a orgánů, tak ve vnitřních částech rostliny. U rostlin v pozdějších vývojových stádiích v průběhu vegetace, například u generativních pupenů ovocných dřevin, koreluje ledová krystalizace s nízkoteplotním poškozením. Pomocí infračervené termografie byla sledována ledová krystalizace u generativních pupenů meruňky a pacibulkových rostlin česneku. Využitím infračervené termografie bylo možné vizualizovat průběh krystalizace a detekovat mrznutí jednotlivých generativních pupenů meruňky a pacibulek, kořenů a listů česneku. Infračervenou termografii je možné využít jako novou perspektivní metodu pro vizualizaci, detekci a kvantifikaci ledové krystalizace jak u celých rostlin, tak i jejich orgánů pro charakterizaci mrazového poškození rostlin.

  • Název v anglickém jazyce

    Study of plant resistance to low temperatures using thermal methods

  • Popis výsledku anglicky

    Due to low-temperature conditions, ice crystallization takes place in plant tissues. Ice crystallization occurs both on the surface of plant tissues and organs, as well as in the inner parts of the plant. In plants at later phenological stages during vegetation, such as sprouting generative buds of fruit trees, ice crystallization correlates with low-temperature damage. Ice crystallization of generative apricot buds and garlic plants was monitored by infrared thermography. Using infrared thermography, it was possible to visualize the course of crystallization and detect freezing of individual generative buds of apricot and bulbils, roots and leaves of garlic plants. Infrared thermography can be used as a new promising method for visualization, detection and quantification of ice crystallization both in whole plants and their organs for the characterization of frost damage to plants.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40105 - Horticulture, viticulture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1920124" target="_blank" >QK1920124: Identifikace příčin předčasného odumírání a jeho omezení při pěstování meruněk v ČR.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    68

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    19-26

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus