Studium odolnosti rostlin k nízkým teplotám s využitím termických metod
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F20%3A10149347" target="_blank" >RIV/00027006:_____/20:10149347 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Studium odolnosti rostlin k nízkým teplotám s využitím termických metod
Popis výsledku v původním jazyce
Vlivem nízkých teplot dochází v rostlinných pletivech k ledové krystalizaci. K ledové krystalizaci dochází jak na povrchu rostlinných pletivech a orgánů, tak ve vnitřních částech rostliny. U rostlin v pozdějších vývojových stádiích v průběhu vegetace, například u generativních pupenů ovocných dřevin, koreluje ledová krystalizace s nízkoteplotním poškozením. Pomocí infračervené termografie byla sledována ledová krystalizace u generativních pupenů meruňky a pacibulkových rostlin česneku. Využitím infračervené termografie bylo možné vizualizovat průběh krystalizace a detekovat mrznutí jednotlivých generativních pupenů meruňky a pacibulek, kořenů a listů česneku. Infračervenou termografii je možné využít jako novou perspektivní metodu pro vizualizaci, detekci a kvantifikaci ledové krystalizace jak u celých rostlin, tak i jejich orgánů pro charakterizaci mrazového poškození rostlin.
Název v anglickém jazyce
Study of plant resistance to low temperatures using thermal methods
Popis výsledku anglicky
Due to low-temperature conditions, ice crystallization takes place in plant tissues. Ice crystallization occurs both on the surface of plant tissues and organs, as well as in the inner parts of the plant. In plants at later phenological stages during vegetation, such as sprouting generative buds of fruit trees, ice crystallization correlates with low-temperature damage. Ice crystallization of generative apricot buds and garlic plants was monitored by infrared thermography. Using infrared thermography, it was possible to visualize the course of crystallization and detect freezing of individual generative buds of apricot and bulbils, roots and leaves of garlic plants. Infrared thermography can be used as a new promising method for visualization, detection and quantification of ice crystallization both in whole plants and their organs for the characterization of frost damage to plants.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40105 - Horticulture, viticulture
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1920124" target="_blank" >QK1920124: Identifikace příčin předčasného odumírání a jeho omezení při pěstování meruněk v ČR.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
68
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
19-26
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—