Akutní riziko předčasného odumírání meruňky v produkčních sadech
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F20%3A10149415" target="_blank" >RIV/00027006:_____/20:10149415 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Akutní riziko předčasného odumírání meruňky v produkčních sadech
Popis výsledku v původním jazyce
Podle průběhu počasí na lokalitách pěstování v roce 2020 dlouhodobě přetrvávaly optimální podmínky pro přežívání a množení patogenů rodu Pseudomonas v epifytu meruňky dané četnějšími srážkami, relativně mírnými teplotami kolem 25oC a nízkým počtem horkých dnů. Četnost patogenu v epifytu byla v polovině srpna na úrovni maximální podzimní koncentrace v letech 2018 a 2019. Při poklesu teplot lze očekávat významný nárůst jejich koncentrace - infekčního tlaku. Ke zmírnění rizika bylo doporučeno ošetření měďnatými přípravky před opadem listů s cílem snížit četnost rizikových bakterií na povrchu rostlin. Po inaktivaci účinné látky na bázi mědi je možné ošetření biologických přípravkem s obsahem spor kmene Bacillus subtilis za účelem kolonizace epifytu příznivým mikroorganizmem. V rámci projektu bude připraveno biologické agens na bázi antagonistických bakterií vhodné k ošetření stromů na konkrétní lokalitě a v dané fázi vegetace za účelem kolonizace epifytu a potlačení patogenních bakterií.
Název v anglickém jazyce
Acute risk of premature dying of apricot trees in orchards
Popis výsledku anglicky
During the spring and summer, an increased incidence of Pseudomonas syringae complex bacteria was recorded in the epiphytic microflora compared to 2018 and 2019. An increased incidence was recorded in all localities with significant apricot production areas. Almost 30% of these bacteria also showed significant competitive properties against the spectrum of the epiphytic microflora of the leaves. The increased frequency of causal agent of bacterial canker of stone fruit signals a high risk of transmission of these bacteria to the cork tissues during the period of leaf fall and the consequent risk of cork necrosis during dormancy and at the beginning of the vegetation season 2021.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1920058" target="_blank" >QK1920058: Inovace integrované produkce teplomilného ovoce se zaměřením na zdravotní stav produkčních výsadeb a rozmnožovacího materiálu peckovin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů