Virová žloutenka vodnice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F20%3A10149433" target="_blank" >RIV/00027006:_____/20:10149433 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Virová žloutenka vodnice
Popis výsledku v původním jazyce
Virus žloutenky vodnice, jako významný patogen řepky, je na území České republiky poměrně novým problémem. Infekce způsobená tímto virem je významným, limitujícím faktorem při pěstování řepky ozimé. Poprvé byl jeho výskyt ve větší míře v porostu řepky nalezen v roce 2016, kdy také došlo k silnému přemnožení hlavního přenašeče - mšice broskvoňové. Tato metodika shrnuje současné poznatky o uvedené chorobě, zaměřuje se na popis, původce, symptomy, výskyt, hostitelský okruh, přenašeče i na možnosti ochrany. Součástí metodiky jsou také diagnostické postupy pomocí sérologické metody DAS - ELISA a molekulární metody RT - PCR. Metodika může sloužit široké zemědělské veřejnosti jako klíč k určení významného řepkového patogenu i jako návod, jak minimalizovat negativní dopady virové infekce řepkového porostu.
Název v anglickém jazyce
Turnip yellows
Popis výsledku anglicky
Turnip yellows virus as a significant pathogen of rapeseed is a relatively new problem in the Czech Republic. The occurrence of the disease is a significant limiting factor in the cultivation of winter rapeseed. The occurrence of turnip yellows virus recorded in rapeseed to a greater extent for the first time in 2016, when there was also a strong incidence of its main vector - the peach aphid. This methodology summarizes the current knowledge about the disease, focuses on the description, causal agent, symptoms, occurrence, host range, vectors and protection options. The methodology also includes diagnostic procedures using the serological method DAS - ELISA and the molecular method RT - PCR. The methodology can serve in the general agricultural communities as a key to identify the pathogen as well as a guide on how to minimize the negative effects of viral infection of rapeseed.
Klasifikace
Druh
N<sub>metS</sub> - Metodiky schválené orgánem státní správy
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
978-80-7427-337-7
Číslo předpisu
UKZUZ 232912/2020
Technické parametry
Osvědčení o uznání metodiky č.j. UKZUZ 232912/2020 vydal Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2, 656 06 Brno dne 29.12.2020. Smlouva o uplatnění metodiky č. 6/2020 byla uzavřena dne 3.11.2020 mezi Výzkumným ústavem rostlinné výroby, v.v.i., Drnovská 507, 161 06 Praha 6, IČ: 00027006, DIČ: CZ00027006 (poskytovatel) a OSEVA vývoj a výzkum, s.r.o., Hamerská 698, 756 54 Zubří, IČ: 26791251, DIČ: CZ26791251 zastoupený Mgr. Viktorem Vrbovským DiS. (uživatel). Statutární zástupce za VÚRV, v.v.i.: Ing. František Brožík., pověřen řízením. Kontaktní osoba za VÚRV, v.v.i.: Ing. Lucie Slavíková, tel.: 233 022 492, e-mail: slavikova@vurv.cz ISBN: 978-80-7427-337-7
Ekonomické parametry
Hlavní ekonomický přínos spočívá v minimalizaci negativních dopadů virové infekce na porosty řepky ozimé. Přesné dopady infekce virem žloutenky vodnice nejsou doposud vyčíslené, ale odhadují se průměrně v rozmezí 10 – 15 %. Řepka ozimá patří mezi intenzivně pěstované plodiny a při dobré úrovni agrotechniky, výživy a ochrany je schopná dosahovat výnosu na úrovni 3 t z hektaru. Při současných výkupních cenách, které se pohybují kolem 10 000 Kč za 1 tunu, se při výnosovém propadu jedná o 3 000 Kč z 1 hektaru. Při zohlednění celkové výměry řepky pěstované na ploše 400 tisících hektarech se jedná o částku 1200 mil. Kč. A tato částka odpovídá pouze výnosové ztrátě na úrovní 10 %. K dalším ztrátám dochází v důsledku nižší olejnatosti a vyššímu obsahu nežádoucí kyseliny erukové.
Označení certifikačního orgánu
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2, 656 06 Brno
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů