Využití první české odrůdy zrnového čiroku RUZROK jako bezlepkové obilniny pro výrobu biopotravin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F20%3A10149511" target="_blank" >RIV/00027006:_____/20:10149511 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití první české odrůdy zrnového čiroku RUZROK jako bezlepkové obilniny pro výrobu biopotravin
Popis výsledku v původním jazyce
Ověřená technologie je výsledkem práce projektu Mze RO0418. V technologii je popsán nový výrobní postup ve využití první české odrůdy zrnového čiroku RUZROK při využití jako bezlepkové obilniny pro výrobu biopotravin. Jsou uvedeny a deklarovány průměrné výživové údaje pro jednotlivé výrobky. Technologie je vyvinuta ve spolupráci VÚRV, v.v.i. a PRO-BIO, obchodní společnost s.r.o. zajišťující sériovou výrobu požadovaných typů výrobků.
Název v anglickém jazyce
The utilization of the first Czech grain sorghum variety Ruzrok as a gluten-free grain for manufacturing organic food
Popis výsledku anglicky
Verified technology is the result of the Czech Ministry of Agriculture project Sustainable crop production systems and technologies for improving and enhancing the quality of food, feed and raw materials production in the conditions of changing climate. The technology describes a new production process in the utilisation of the first Czech varieties of the Sorghum bicolor Ruzrok as a gluten-free grain for manufacturing organic food. There are listed and declared average nutrition information for the individual products. Verified technology is developed in co-operation between the Crop Research Institute and the PRO-BIO Ltd. It secures serial production of the specific type of products. The originality of this technology concerns the use of Sorghum grain from the Czech variety Ruzrok.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
VURV-OT-01/2020
Číselná identifikace
VURV-OT-01/2020
Technické parametry
V technologii je popsán nový výrobní postup ve využití první české odrůdy zrnového čiroku Ruzrok jako bezlepkové obilniny pro výrobu biopotravin. Smlouva o uplatnění ověřené technologie je mezi VÚRV, v.v.i. a PRO-BIO, obchodní společnost s.r.o. Lipová 40, 788 32; IČ 46581863; Staré Město, IČ 46581863, smlouva byla uzavřena 27.1. 2020; tel. M. Hutař 777744351
Ekonomické parametry
Z čiroku zrnového, odrůdy Ruzrok je v současné době vyráběno 8 druhů biopotravin, např. v roce 2019 byla produkce čirokové mouky celozrnné 1 324 kg, čirokové hladké mouky 23 924 kg, čirokových sušenek 4 143 ks.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
00027006
Název vlastníka
Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—