Sada proteinových markerů pro určení přítomnosti klíčových proteinů ze včel a detekci kontaminace medu cizími amylázami původem z hub druhu Aspergillus niger a bakterií Bacillus amyloliquefacicus a Bacillus licheniformis
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F20%3A10149548" target="_blank" >RIV/00027006:_____/20:10149548 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sada proteinových markerů pro určení přítomnosti klíčových proteinů ze včel a detekci kontaminace medu cizími amylázami původem z hub druhu Aspergillus niger a bakterií Bacillus amyloliquefacicus a Bacillus licheniformis
Popis výsledku v původním jazyce
Technické řešení se týká sady proteinových markerů pro určení přítomnosti klíčových proteinů ze včel (Apis mellifera) v medu a pro detekci kontaminace medu cizími amylázami původem z hub druhu Aspergillus niger a bakterií Bacillus amyloliquefaciens a Bacillus licheniformis. Tyto proteinové markery umožňují při aplikaci vysokokapacitní proteomiky využívající detekce/identifikace pomocí hmotnostního spektrometru exaktně prokázat přítomnost cizích amyláz, které byly do medu uměle dodány při jeho falšování. Zároveň je možné s jejich pomocí určit zastoupení proteinů vlastních včelám, a tyto využít jako srovnávací parametr k cizím amylázám (např. pro srovnání relativního zastoupení medu vlastní amylázy se 15 zastoupením amylázy/amyláz jiného původu), případně jako ukazatel kvality medu-některé specifické proteinové markery by měly být detekovány ve všech medech, zatímco jiné mohou být detekované jen v některých medech a další jen vzácně.
Název v anglickém jazyce
Protein markers for determining the presence of key proteins from bees and detecting honey contamination by foreign amylases originating from Aspergillus niger and Bacillus amyloliquefaciens and Bacillus licheniformis fungi
Popis výsledku anglicky
The technical solution relates to a set of protein markers for determining the presence of key proteins from bees (Apis mellifera) in honey and for detecting contamination of honey with foreign amylases originating from fungi of Aspergillus niger and Bacillus amyloliquefaciens and Bacillus licheniformis. These protein markers enable to accurately detect the presence of foreign amylases, which were artificially added to honey with adulteration, when applying high-capacity proteomics using detection / identification using a mass spectrometer. At the same time, it is possible to determine the proportion of honey proteins of own bees and use them as a comparative parameter to foreign amylases (eg to compare the relative proportion of honey own amylase with levels of amylase / amylases of other origin), or as an indicator of honey quality - some specific protein markers should be detected in all honeys, while others can be detected only in some honeys and others only rarely.
Klasifikace
Druh
F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1820088" target="_blank" >QK1820088: Med a průkaz jeho autenticity detekcí cizí alfa-amylázy: Cílená proteomická analýza medu pro exaktní prokázání jeho autenticity</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
34171
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
—
Název vlastníka
Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
Způsob využití
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence