Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Přehled používaných přípravků a postupů v různých potravinářských provozech

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F21%3A10174376" target="_blank" >RIV/00027006:_____/21:10174376 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Přehled používaných přípravků a postupů v různých potravinářských provozech

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V potravinářských provozech se na kontrolu škůdců mohou používat výhradně biocidní přípravky. Naopak nesmí se používat přípravky registrované jako přípravky na ochranu rostlin. Specifické použití biocidů v různých typech potravinářských provozů je upraveno platnou etiketou přípravku. Zejména místo, množství, koncentrace, dávka a frekvence aplikací biocidů. Před aplikací je důležité přečíst i tzv. bezpečnostní list přípravku. Správná aplikace a dávkování biocidních přípravků (např. postřiků) vyžaduje nejen správnou a servisně pravidelně udržovanou aplikační techniku (např. regulátor tlaku na výstřikové koncovce), ale i praktický výcvik a zkušenosti získané pod vedením školících pracovníků. Biocidy je možné aplikovat ve formě různých formulací (např. tuhé, kapalné, gelové, plynné atp.) a aplikačních metod a postupů. Např. identický přípravek a účinná látka může být různými postupy a technikami aplikována buď jako postřik nebo jemný studený aerosol (tzv. ULV). Použití horkých aerosolů (tzv. – typu FOG) může být spojeno s rizikem hoření a výbuchu (např. prašné provozy!), a tak v nesouladu z hlediska protipožárních zásad řady typů potravinářských provozů. Použití všech typů insekticidních aerosolů (horkých – FOG a studených – ULV) může být v potravinářských provozech rizikové z hlediska zasažení a kontaminace necílových povrchů. Mezi nejbezpečnější a přitom nejúčinnější formulace biocidních přípravků patří moderní generace insekticidních nástrah; zejména nástrah na synantropní šváby, mravence a dvoukřídlé. V této přednášce bude prezentován přehled jednotlivých insekticidních přípravků a jejich formulací, které mají současně platnou biocidní registraci.

  • Název v anglickém jazyce

    An overview of the products and procedures used in various food operations

  • Popis výsledku anglicky

    Only biocidal products may be used in food establishments for pest control. Conversely, products registered as plant protection products may not be used. The specific use of biocides in different types of food operations is regulated by the valid label of the product. In particular, location, amount, concentration, dose and frequency of biocide applications. Before application, it is important to read the so-called safety data sheet of the product. Proper application and dosing of biocidal products (eg sprays) requires not only the correct and regularly maintained application technique (eg pressure regulator on the spray tip), but also practical training and experience gained under the guidance of training staff. Biocides can be applied in the form of various formulations (eg solid, liquid, gel, gaseous, etc.) and application methods and procedures. E.g. The identical preparation and the active substance can be applied by different methods and techniques either as a spray or a fine cold aerosol (ULV). The use of hot aerosols (so-called - FOG type) can be associated with the risk of burning and explosion (eg dusty operations!), And thus inconsistent with the fire principles of many types of food operations. The use of all types of insecticidal aerosols (hot - FOG and cold - ULV) can be risky in food operations in terms of exposure and contamination of non-target surfaces. One of the safest and most effective formulations of biocidal products is the modern generation of insecticidal baits; especially baits for synanthropic cockroaches, ants and two-winged cockroaches. This lecture will present an overview of individual insecticides and their formulations, which also have a valid biocidal registration.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů