Nutriční a bioaktivní látky v naklíčených semenech vybraných druhů plodin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F21%3A10174407" target="_blank" >RIV/00027006:_____/21:10174407 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nutriční a bioaktivní látky v naklíčených semenech vybraných druhů plodin
Popis výsledku v původním jazyce
U naklíčených semen 15 druhů plodin byl hodnocen obsah celkových bílkovin, obsah celkových fenolických látek, antioxidační aktivita a obsah vybraných fenolických látek. U naklíčených semen luštěnin a brukvovité zeleniny byl zaznamenán nárůst obsahu celkových bílkovin v rozmezí od 0,03 % do 5,86 % sušiny ve srovnání s nenaklíčenými semeny. Chromatografická separace po extrakci zkoumaných analytů vedla k identifikaci a kvantifikaci osmi typů flavonoidů. Klíčení mělo za následek podstatné zvýšení všech flavonoidů zjištěných ve většině vzorků. U vzorků pohanka bio, sójových bobů a rukoly byl zaznamenán nejvyšší nárůst obsahu celkových fenolických látek (2,18 % až 3,41 % v sušině) po naklíčení. Ze všech provedených analýz je zřejmé, že klíčení má pozitivní vliv na jedlá semena a zrna. Výsledky této studie prokázaly, že klíčení lze použít jako efektivní a přirozenou techniku ke zvýšení nutriční hodnoty a bioaktivních složek jedlých semen.
Název v anglickém jazyce
Nutritional and bioactive components in sprouted seed of selected crop species
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to investigate the effect of sprouting of selected important grains and seeds of 15 plant species. The extracts from the non-sprouted (dry) seeds and their sprouts (germinated seeds) were analysed and assessed for the crude protein, total phenolic content, antioxidant activity and flavonoid contents. Sprouted legumes and cruciferous vegetables recorded an increase in their crude protein content (0.03% to 5.86% of dry matter) as compared to their non-sprouted counterparts. Sprouting resulted in a significant increase in the amounts of flavonoids detected in most samples. Chromatographic separation after the extraction of the analytes of the interest led to the identification and quantification of eight types of flavonoids. Buckwheat bio (organic), soybeans and rocket showed the highest increase in content of total phenolics after sprouting (2.18% to 3.41% of dry matter). There were significant differences in total phenolic content between the sprouted and non-sprouted samples. From all the analyses carried out, it is evident that sprouting has an effect on the edible seeds and grains. The results of this study have proved that sprouting can be used as an effective and natural technique to enhance the nutritional value and bioactive components of edible seeds and grains.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda = Pôda a úroda : Časopis pro rostlinnou výrobu
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
69
Číslo periodika v rámci svazku
12/2021
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
639-646
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—