Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nutriční a bioaktivní látky v naklíčených semenech vybraných druhů plodin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F21%3A10174407" target="_blank" >RIV/00027006:_____/21:10174407 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nutriční a bioaktivní látky v naklíčených semenech vybraných druhů plodin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    U naklíčených semen 15 druhů plodin byl hodnocen obsah celkových bílkovin, obsah celkových fenolických látek, antioxidační aktivita a obsah vybraných fenolických látek. U naklíčených semen luštěnin a brukvovité zeleniny byl zaznamenán nárůst obsahu celkových bílkovin v rozmezí od 0,03 % do 5,86 % sušiny ve srovnání s nenaklíčenými semeny. Chromatografická separace po extrakci zkoumaných analytů vedla k identifikaci a kvantifikaci osmi typů flavonoidů. Klíčení mělo za následek podstatné zvýšení všech flavonoidů zjištěných ve většině vzorků. U vzorků pohanka bio, sójových bobů a rukoly byl zaznamenán nejvyšší nárůst obsahu celkových fenolických látek (2,18 % až 3,41 % v sušině) po naklíčení. Ze všech provedených analýz je zřejmé, že klíčení má pozitivní vliv na jedlá semena a zrna. Výsledky této studie prokázaly, že klíčení lze použít jako efektivní a přirozenou techniku ke zvýšení nutriční hodnoty a bioaktivních složek jedlých semen.

  • Název v anglickém jazyce

    Nutritional and bioactive components in sprouted seed of selected crop species

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to investigate the effect of sprouting of selected important grains and seeds of 15 plant species. The extracts from the non-sprouted (dry) seeds and their sprouts (germinated seeds) were analysed and assessed for the crude protein, total phenolic content, antioxidant activity and flavonoid contents. Sprouted legumes and cruciferous vegetables recorded an increase in their crude protein content (0.03% to 5.86% of dry matter) as compared to their non-sprouted counterparts. Sprouting resulted in a significant increase in the amounts of flavonoids detected in most samples. Chromatographic separation after the extraction of the analytes of the interest led to the identification and quantification of eight types of flavonoids. Buckwheat bio (organic), soybeans and rocket showed the highest increase in content of total phenolics after sprouting (2.18% to 3.41% of dry matter). There were significant differences in total phenolic content between the sprouted and non-sprouted samples. From all the analyses carried out, it is evident that sprouting has an effect on the edible seeds and grains. The results of this study have proved that sprouting can be used as an effective and natural technique to enhance the nutritional value and bioactive components of edible seeds and grains.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda = Pôda a úroda : Časopis pro rostlinnou výrobu

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    69

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12/2021

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    639-646

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus