Hodnocení morfologických znaků a obsahu proteinu u genotypů quinoi (Chenopodium quinoa Willd.) pěstovaných v České republice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F21%3A10174413" target="_blank" >RIV/00027006:_____/21:10174413 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení morfologických znaků a obsahu proteinu u genotypů quinoi (Chenopodium quinoa Willd.) pěstovaných v České republice
Popis výsledku v původním jazyce
Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) je pseudoobilovina, která byla domestikována v horské oblasti And před přibližně 7 tisíci lety. Produkce i spotřeba semen quinoy aktuálně zaznamenává nárůst díky vysoké adaptabilitě rostlin k různým podmínkám, a také díky výborné nutriční hodnotě semen. Quinoa je ceněna i díky kvalitním bílkovinám v semenech, jejichž obsah se pohybuje v rozmezí 7–22 %. V letech 2018 a 2019 bylo na pozemcích Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v.v.i. v Praze pěstováno celkem 37 genotypů quinoy s různým geografickým původem, jakožto jeden z prvních pokusů pro získání primárních dat o pěstování quinoy v klimatických podmínkách České republiky. V této studii byl obsah hrubého proteinu stanoven pomocí Kjeldahlovy mineralizační metody a přepočítán pomocí převodního faktoru 6,25. Rostliny byly hodnoceny pomocí mezinárodních deskriptorů – výška rostlin, délka květenství a hmotnost tisíce semen (HTS). Obsah hrubého proteinu se pohyboval v rozmezí 15,07–19,93 %. Statistická analýza nepotvrdila významný rozdíl mezi průměrnými obsahy hrubého proteinu mezi lety 2018 a 2019. Hodnota HTS se pohybovala v rozmezí 1,17–2,74 g. Po porovnání průměrných hodnot HTS v roce 2018 a 2019 výsledky ukázaly, že v těchto letech se mezi hodnotami HTS vyskytovaly statisticky významné rozdíly. Podobně byla analyzována také výška rostlin, jejíž hodnota se pohybovala mezi 96,5–134 cm. I zde se ukázaly statisticky významné rozdíly mezi lety 2018 a 2019. Střední hodnota korelace byla pozorována mezi výškou rostliny a délkou květenství. Jasná korelace nebyla prokázaná mezi obsahem proteinu a dalšími znaky jako jsou HTS, výška rostliny nebo délka květenství. Závěrem lez říct, že rozdíly mezi HTS a výškou rostlin v pozorovaných letech mohou být ovlivněny podmínkami pěstování v daném roce. Pro celkové pochopení různých vlivů na nutriční kvalitu quinoy je však třeba získat větší množství dat.
Název v anglickém jazyce
Assessment of morphological traits and seed protein content in quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) genotypes cultivated in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) is a pseudo-cereal domesticated in the Andean Mountain region approximately 7,000 years ago. Recently, the production and consumption of quinoa seeds have been increasing thanks to their high adaptability to various environmental conditions and great nutritional value. Quinoa is prized for its relatively high-quality seed protein ranging from 7% to 22%. In this study, 37 quinoa genotypes of various origins were grown in Crop Research Institute Prague in 2018 and 2019 as one of the first attempts to obtain primary data on quinoa cultivation under climatic conditions of the Czech Republic. In this study, crude protein content in seeds was assessed using Kjeldahl mineralization method and calculated using the conversion factor of 6.25. Plants were evaluated using international lists of descriptors - plant height, inflorescence length, and weight of thousand seeds (WTS). Crude protein content ranged from 15.07-19.93%. Statistical analysis did not prove significant differences in mean protein content within 2018 and 2019. WTS was ranging from 1.17-2.74 g, the mean values of WTS of tested genotypes showed statistically significant differences between these genotypes. Further, the mean plant height values ranging from 96.5-134 cm in the evaluated genotypes differed with statistical significance in 2018 and 2019. There was a medium correlation between plant height and inflorescence length. The statistical relationship among protein content and other traits, such as WTS, plant height, or inflorescence length was not clearly defined. It can be concluded that differences in WTS and plant height in both years could be influenced by the growing conditions in a given year. Nevertheless, more data must be obtained to fully investigate the effects on the nutritional quality of quinoa.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů