Vliv zpracování půdy na přijatelnost živin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F21%3A10174506" target="_blank" >RIV/00027006:_____/21:10174506 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=005720009&local_base=SKC" target="_blank" >https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=005720009&local_base=SKC</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv zpracování půdy na přijatelnost živin
Popis výsledku v původním jazyce
Na pozemcích VÚRV v Praze - Ruzyni probíhá od roku 1995 polní pokus na hnědozemi, kde jsou uplatňovány různé technologie zpracování půdy - orba (20 cm), minimální zpracování (do 10 cm) a bez zpracování. V různých hloubkách půdního profilu (0-2 cm, 0-10 cm, 10-20 cm, 20-30 cm) byly porovnávány obsahy živin (P, K, Mg a Ca). Nejvyšší obsahy živin u minimálního zpracování a bez zpracování byly, s výjimkou Ca, zjištěny ve vrchních vrstvách půdního profilu 0-2 cm a 0-10 cm, zatímco v nižších vrstvách se obsahy živin snižují. Naopak obsahy Ca jsou nejnižší v povrchové vrstvě půdy a s hloubkou půdního profilu se zvyšují vzhledem k postupnému vymývání Ca z půdního profilu. Obsahy živin se v průběhu dlouhodobého pokusu v povrchové vrstvě u bezorebných technologií stále zvyšovaly, proto byly dávky živin postupně snižovány, zejména po suchých letech s nižšími výnosy pěstovaných plodin. Z výsledků vyplývá, že při používání bezorebných technologií nejsou dostačující běžně prováděné AZP, ale je nutné zjistit koncentraci živin (zejména K) v povrchové vrstvě půdy.
Název v anglickém jazyce
Effect of soil tilage on nutrient availability
Popis výsledku anglicky
The long-term field experiment is conducted in Prague-Ruzyně since 1995 on luvisol. The nutrient contents (P, K, Mg and Ca) were evaluated under ploughing (20 cm), minimum tillage (to 10 cm) and no-tillage practices in different soil layers (0-2 cm, 0-10 cm, 10-20 cm, 20-30 cm). The highest contents of nutrients, with exception of Ca, were obtained under minimum and no-tillage technology in layers 0-2 cm and 0-10 cm, with exception of Ca, whereas they decrease in lower soil depths. On contrary Ca contents were the lowest in the surface soil layer and increased in deeper soil layers with Ca leaching from the soil profile. Nutrient contents increased during the field experiment in the surface layer, therefore, nutrient doses were gradually reduced, especially after dry years with lower yields of cultivated crops. The results show that the normally implemented agrochemical soil testing is not sufficient when using no-tillage technologies, but it is necessary to determine the concentration of nutrients (especially K) in the soil surface layer.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21020155" target="_blank" >QK21020155: Nástroj pro hospodaření se živinami a organickými látkami</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda = Pôda a úroda : Časopis pro rostlinnou výrobu
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
69
Číslo periodika v rámci svazku
12/2021
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
511-517
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—