Využití dusíku a rychlost stárnutí listů během období tvorby zrna u vybraných odrůd pšenice: vliv dusíku a dostupnosti vody
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F21%3A10174508" target="_blank" >RIV/00027006:_____/21:10174508 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití dusíku a rychlost stárnutí listů během období tvorby zrna u vybraných odrůd pšenice: vliv dusíku a dostupnosti vody
Popis výsledku v původním jazyce
V polním pokuse v Praze Ruzyni byly letošního roku sledovány rozdíly v rychlosti stárnutí praporcových listů u vybraných odrůd ozimé pšenice. Byl sledován vliv dostupnosti vody (varianty S, K, V) a dvou úrovní hnojení dusíkem (N1 a N0) na vybrané ukazatele senescence listů a metabolismu dusíku. Vybrané parametry byly stanoveny na počátku kvetení a poté 15. a 25. den po odkvětu. Byly zjištěny rozdíly mezi odrůdami pšenice seté a pšenice jednozrnky. Obsah chlorofylu se neměnil nebo mírně stoupal až do 15. dne po odkvětu. Následný pokles byl u nestresovaných variant (K, V) výrazně pomalejší a to i na variantě s nižší úrovní hnojení. Rychlejší pokles byl zaznamenán u rostlin stresovaných nedostatkem vody a u rostlin pšenice jednozrnky. Obsah N v listech, stejně jako aktivita nitrát reduktázy byly nejvyšší na začátku kvetení. Obsah dusíku začal výrazněji klesat až 25. den po odkvětu.
Název v anglickém jazyce
Use of nitrogen and leaf senescence during grain formation period in selected cultivars of wheat: Effect of nitrogen and water availability
Popis výsledku anglicky
Differences in flag leaf senescence in selected varieties of winter wheat were observed in field experiment in Prague Ruzyně in 2021. The effect of water availability (variants S, K, V) and two nitrogen fertilation levels (N1 and N0) on selected parameters of leaf senescence and nitrogen metabolism was observed. Differences were found between cultivars of winter wheat. The chlorophyll content did not affected or rise slightly until the 15th day after flowering. The subsequent decrease was significantly slower for non-stressed variants (K, V), even on the lower fertilization level variant. A significant decrease was seen in plants stressed by water shortage and in eincorn plants. The N content of the leaves, as well as the activity of nitrate reductase were highest at the beginning of flowering. The nitrogen content began to decrease more significantly only on the 25th day after flowering.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910041" target="_blank" >QK1910041: Využití zobrazovacích metod pro automatické fenotypování ve šlechtění na rezistenci k biotickým a abiotickým stresům u pšenice</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda = Pôda a úroda : Časopis pro rostlinnou výrobu
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
69
Číslo periodika v rámci svazku
12/2021
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
559-564
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—