Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of irrigation, fertiliser type and variety on grain yield and nutritional quality of spelt wheat (Triticum spelta) grown under semi-arid conditions

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F21%3A10174549" target="_blank" >RIV/00027006:_____/21:10174549 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/journal/food-chemistry/vol/358/suppl/C" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/journal/food-chemistry/vol/358/suppl/C</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.129826" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2021.129826</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of irrigation, fertiliser type and variety on grain yield and nutritional quality of spelt wheat (Triticum spelta) grown under semi-arid conditions

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Previous studies reported higher antioxidant and mineral micronutrient concentrations in organic compared to conventional wheat flour, but the reasons are poorly understood. Here we report results from a long-term, factorial field experiment designed to assess effects of variety choice, supplementary irrigation and contrasting fertilization regimes used in organic and conventional production on the nutritional quality and yield of spelt wheat grown in a semi-arid environment. Long-straw (Oberkulmer, Rubiota, ZOR) varieties had 10-40% higher grain Cu, Fe, Mn and Zn concentrations, while the modern, short straw variety Filderstolz had 15-38% higher grain antioxidant activity. Supplementary irrigation and the use of manure instead of mineral NPK as fertilizer had no substantial effect on the nutritional composition of spelt grain, but increased grain yields by similar to 150 and similar to 18% respectively. Overall, this suggests that breeding/variety selection is the most promising approach to improve the nutritional quality of spelt grain in semi-arid production environments.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of irrigation, fertiliser type and variety on grain yield and nutritional quality of spelt wheat (Triticum spelta) grown under semi-arid conditions

  • Popis výsledku anglicky

    Previous studies reported higher antioxidant and mineral micronutrient concentrations in organic compared to conventional wheat flour, but the reasons are poorly understood. Here we report results from a long-term, factorial field experiment designed to assess effects of variety choice, supplementary irrigation and contrasting fertilization regimes used in organic and conventional production on the nutritional quality and yield of spelt wheat grown in a semi-arid environment. Long-straw (Oberkulmer, Rubiota, ZOR) varieties had 10-40% higher grain Cu, Fe, Mn and Zn concentrations, while the modern, short straw variety Filderstolz had 15-38% higher grain antioxidant activity. Supplementary irrigation and the use of manure instead of mineral NPK as fertilizer had no substantial effect on the nutritional composition of spelt grain, but increased grain yields by similar to 150 and similar to 18% respectively. Overall, this suggests that breeding/variety selection is the most promising approach to improve the nutritional quality of spelt grain in semi-arid production environments.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    R - Projekt Ramcoveho programu EK

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    FOOD CHEMISTRY

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    358

  • Číslo periodika v rámci svazku

    OCT 1 2021

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    129826

  • Kód UT WoS článku

    000657615100003

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85105278909