Přirozená infekce genotypů višně bakteriemi komplexu Pseudomonas syringae
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F21%3A10174624" target="_blank" >RIV/00027006:_____/21:10174624 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Přirozená infekce genotypů višně bakteriemi komplexu Pseudomonas syringae
Popis výsledku v původním jazyce
Ve vegetační sezóně 2021 byla objasňována příčina rychle se vyvíjející nekrózy (spály) na výhonech, květech a nezralých plodech genotypů višně obecné (Prunus ceraseus L. [Ceraseus vulgaris Mill.]) v produkčních sadech na 4 lokalitách ve Středních Čechách. Při makroskopickém posouzení byly na odebraných výhonech zaznamenány zasychající vrcholy, nekrotické léze doprovázené výronem kleje, skvrny na čepelích listů, zaschlé květy, nekrotické léze na stopkách plodů, hnědé vodnaté léze na povrchu nezralých plodů a zakrnělé zčernalé plody. Mikrobiologickou analýzou příznakových pletiv byla potvrzena infekce původci bakteriální korové nekrózy višně, bakteriemi komplexu Pseudomonas syringae. V epifytní mikroflóře višně na dvou lokalitách se ojediněle vyskytovala houba Monilia sp. Determinované bakteriální kmeny byly pozitivní v testu hypersenzitivity na rostlinách tabáku (Nicotiana tabacum L.). Výchozím inokulem pro infekci pletiv višně byla vysoká četnost fytopatogenních pseudomonád v epifytní mikroflóře postižených stromů. Předpokládáme, že iniciačním faktorem pro infekci rostlin patogeny byl deštivý průběh počasí v měsíci květnu 2021 s příznivými teplotami pro rozvoj infekce.
Název v anglickém jazyce
Natural infection of cherry genotypes with bacteria of the Pseudomonas syringae complex
Popis výsledku anglicky
In the vegetation season 2021, the cause of rapid necrosis (blifht) on shoots, flowers and developing fruits of the genotype of sour cherry (Prunus ceraseus L. [Ceraseus vulgaris Mill.]) in production orchards at 4 localities in Central Bohemia was clarified. On macroscopic evaluation, drying shoot, necrotic lesions with outflow of gummy exudate, spots on leaves, dried flowers, necrotic lesions on the stem of the fruit, developing immature fruits with brown watery lesions on the surface and stunted blackened fruits were observed on the collected shoots. Microbiological analysis of symptomatic tissues was confirmed infection with agents of bacterial canker of sour cherries, bacteria of the Pseudomonas syringae complex. The Monilia sp. fungus sporadically occurred in the epiphytic microflora of sour cherries in two localities. The hypersensitivity reaction of the determined bacterial strains was tested with a positive result on tobacco plants (Nicotiana tabacum L.). The initial inoculum for infection of sour cherry tissues was the high frequency of phytopathogenic pseudomonads in the epiphytic microflora of affected trees. We assume that the initiating factor for infection of plants by pathogens was the rainy course of weather in May 2021 with favorable temperatures for the development of infection.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1920058" target="_blank" >QK1920058: Inovace integrované produkce teplomilného ovoce se zaměřením na zdravotní stav produkčních výsadeb a rozmnožovacího materiálu peckovin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů