Slovník GMO: Definice a termíny 2
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F21%3A10174669" target="_blank" >RIV/00027006:_____/21:10174669 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Slovník GMO: Definice a termíny 2
Popis výsledku v původním jazyce
Vědecký výbor pro geneticky modifikované potraviny a krmiva (VVG) byl pověřen vypracováním studie k postupům hodnocení možných rizik spojených s GMO. Tyto postupy a vodítka se využívají v rámci evropského společenství před uvolněním s GM potravin a krmiv do oběhu. V souvislosti s těmito postupy předkládají žadatelé souhrnné žádosti, ve kterých se využívají specifické termíny molekulární biologie a termíny vztahující se k hodnocení rizik. Výsledky hodnocení rizik Evropským, úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) pak používají členové EK a Parlamentu a na národních úrovních pracovníci kompetentních orgánů a ministerstev. O výsledky hodnocení EFSA se zajímají i veřejnost a tisk. Proto byl zadán VVG úkol postupně zpracovat používané termíny, které se k uvedeným žádostem a hodnocení vztahují, a to jak v anglickém, tak i českém jazyce. Výsledky studie mohou sloužit kompetentním orgánům ČR i dalším uživatelům pro orientaci ve žádostech, stanoviscích i dalších odůvodněních. Studie se nezaměřuje na termíny vztahující se k možné interakci GMO s agro-ekosystémy ani k socio-ekonomickým dopadům. Je zaměřena pouze na molekulární aspekty hodnocení rizik plynoucích z GMO, alergenicitu a toxicitu.
Název v anglickém jazyce
GMO dictionary: Definitions and Terms 2
Popis výsledku anglicky
The Scientific Committee on Genetically Modified Food and Feed (VVG) has been commissioned to carry out a study on procedures for assessing the potential risks associated with GMOs. These procedures and guidelines are used within the European Community prior to the release of GM food and feed into circulation. In the context of these procedures, applicants submit summary applications using specific molecular biology terms and risk assessment terms. The results of the risk assessment by the European Food Safety Authority (EFSA) are then used by members of the EC and Parliament and at national level by staff from competent authorities and ministries. The public and the press are also interested in the results of the EFSA evaluation. Therefore, the VVG was given the task of gradually processing the terms used, which relate to the above applications and evaluations, both in English and Czech. The results of the study can serve the competent authorities of the Czech Republic and other users for guidance in applications, opinions and other justifications. The study does not focus on terms related to the possible interaction of GMOs with agro-ecosystems or socio-economic impacts. It focuses only on the molecular aspects of GMO risk assessment, allergenicity and toxicity.
Klasifikace
Druh
S<sub>db</sub> - Specializovaná veřejná databáze
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo předpisu
Odbor bezpečnosti potravin Mze ČR - 18110
Označení certifikačního orgánu
Mze ČR, Odbor bezpečnosti potravin, Těšnov 65/17; Praha 1, Nové Město; 110 00
Datum certifikace
—