Metodika pro identifikaci cizích amyláz v medu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F21%3A10174699" target="_blank" >RIV/00027006:_____/21:10174699 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Metodika pro identifikaci cizích amyláz v medu
Popis výsledku v původním jazyce
Včelí med je unikátní přírodní produkt. Med je odedávna využíván jako lahodná sladká potravina. Je však ceněn také pro mnohostranné léčivé účinky. Med bohužel patří mezi nejfalšovanější potraviny. Do medu nesmí být nic přidáváno a nesmí být upravován. S medem je také potřeba zacházet opatrně, protože jeho kvalitu může negativně ovlivnit způsob zpracování. Med může výrazně ovlivnit nešetrné rozehřívání. I přes velký pokrok v analytických metodách se nedaří prokázat všechny falšované medy. Některé způsoby falšování jsou totiž dosti sofistikované. Proto je potřeba hledat nové přístupy a metody pro odhalování falšování medu. Aby mohl být med prodáván, musí splňovat mezinárodně platné normy, které platí také na národních úrovních s případnými modifikacemi. Jedním z důležitých parametrů pro med je míra diastázové neboli amylázové enzymové aktivity, která je uznávaným indikátorem čerstvosti a kvality medu. Snížená diastázová aktivita pod stanovenou normu může indikovat starý med, ale může být také důsledkem nešetrného zacházení s medem. V neposlední řadě může být diastázová aktivita snížena v důsledku falšování medu, jako je jeho ředění cukernými náhražkami. Někdy může být amylázová aktivita uměle nastavena přidáním enzymů. Takto falšovaný med sice splní stanovené legislativní požadavky pro uvedení na trh, ale nastavením amylázové aktivity je porušen zákaz o přidávání látek do medu. Dosud používané metody neumožňovaly odhalení takovéhoto způsobu falšování. Proto se tato metodika zaměřuje právě na specifickou identifikaci cizích amyláz, které se mohou v medu vyskytovat. Metodika umožňuje identifikovat bottom-up shotgun proteomickým přístupem prakticky jakoukoliv cizí amylázu v medu. Identifikované specifické peptidy získané na základě tohoto metodického postupu mohou být později využity pro vývoj cílené metody pro identifikaci cizích amyláz.
Název v anglickém jazyce
A method for identification of foreign amylases in honey
Popis výsledku anglicky
Honey is a unique natural product. Honey has been used as a sweet and delicious foodstuff since ancient times. However, it is also valued for its multifaceted currative properties. Unfortunately, honey is one of the most adulterated foods. Nothing may be added to or modified from the honey. Honey also needs to be handled with care. Honey quality can negatively be affected by the way of processing such as heating and storage. Despite great progress in analytical methods, it is not possible to prove all adulterated honeys. Some methods of adulteration are quite sophisticated. Therefore, it is necessary find new approaches and methods for identification of honey adulteration. To be sold, honey must comply with internationally valid standards, which are also valid at national levels with possible minor modifications. One of the important parameters for honey is the level of diastase or amylase enzyme activity, which is a recognized indicator of the freshness and quality of honey. Lower diastase activity below the established level may indicate old honey, but it may also be the result of careless handling of honey. Last but not least, diastase activity may be reduced due to adulteration of honey such as its dilution with sugar substitutes. It is possible that amylase activity can be artificially adjusted by the addition of enzymes. Honey adulterated by the artificially added amylase meets the legislative requirements for placing honey on the market, but this violates the rules laid down by law. The methods used so far have not made it possible to prove this way of honey adulteration. Therefore, this methodology focuses on the identification of foreign amylases that may occur in honey. The methodology enables to identify practically any foreign amylase in honey by bottom-up shotgun proteomic approach. Based on the obtained results with specific peptides can be further used for the development of a targeted method for the identification of foreign amylases.
Klasifikace
Druh
N<sub>metS</sub> - Metodiky schválené orgánem státní správy
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1820088" target="_blank" >QK1820088: Med a průkaz jeho autenticity detekcí cizí alfa-amylázy: Cílená proteomická analýza medu pro exaktní prokázání jeho autenticity</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
978-80-7427-356-8
Číslo předpisu
17/2021
Technické parametry
Osvědčení o uznání metodiky č.j. 17/2021 vydala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), Květná 15, 603 00 Brno dne 12.11.2021. Smlouva o uplatnění metodiky č. 3/2021 byla uzavřena dne 12.11.2021 mezi Výzkumným ústavem rostlinné výroby, v.v.i., Drnovská 507, 161 06 Praha 6, IČ: 00027006, DIČ: CZ00027006 (poskytovatel) a Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí, Květná 15, 603 00 Brno, IČ: 75014149, DIČ: CZ75014149 zastoupený Ing. Martin Klanica (uživatel). Statutární zástupce za VÚRV, v.v.i.: RNDr. Mikuláš Madaras, ředitel. Kontaktní osoba za VÚRV, v.v.i.: RNDr. Tomáš Erban, Ph.D. , tel.: 233 022 421, e-mail: erban@vurv.cz ISBN: 978-80-7427-356-8
Ekonomické parametry
Cenové nároky metodického postupu souvisí s použitým hardwarem a také softwarem. Cena za vzorek je tedy potřeba kalkulovat jako rozpětí. Aktuální cenu za kompletní analýzu jednoho vzorku medu v triplikátu zahrnující přípravu, zpracování, elektroforetický profil, analýzu nanoLCMS/MS (Orbitrap Fusion) a vyhodnocení dat lze kalkulovat na 7 až 8 tis. Kč bez DPH.
Označení certifikačního orgánu
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), Květná 15, 603 00 Brno
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů