Možnosti ochrany obilnin proti virovým zakrslostem
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F22%3A10175207" target="_blank" >RIV/00027006:_____/22:10175207 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnosti ochrany obilnin proti virovým zakrslostem
Popis výsledku v původním jazyce
Virus žluté zakrslosti ječmene (Barley yellow dwarf virus - BYDV) spolu s virem zakrslosti pšenice (Wheat dwarf virus - WDV) působí v ČR nejvýznamnější virová onemocnění obilnin. Výskyt infekcí BYDV/WDV v jednotlivých ročnících kolísá a závisí na průběhu počasí, populační hustotě vektorů a dalších faktorech. Ochrana proti virovým chorobám obilnin je zaměřena především na likvidaci zdrojů infekce a hubení přenašečů, kterými jsou hmyzí vektoři. V posledních letech ubývají účinné látky dosud užívané v ochraně proti přenašečům. S ohledem na restrikce mnoha účinných insekticidních látek je však nutné zařadit i agrotechnická opatření. V testech, které byly zaměřeny na hodnocení rezistence k WDV, bylo i mezi komerčními odrůdami identifikováno několik materiálů s mírnou úrovní rezistence, která sice v případě časné infekce nemá sílu zabránit silnému poškození rostlin, ale významně se uplatňuje ve zpomalení rychlosti šíření viru v porostu. V případě BYDV je možná i volba odrůd s vyšším stupněm rezistence, především u u ječmene ozimého, kde přibývají v sortimentu odrůdy s genem rezistence Yd2. Odrůdy pšenice ozimé s vysokým stupněm rezistence k BYDV však v sortimentu dosud chybí.
Název v anglickém jazyce
Possibilities of protection of cereals against viral diseases
Popis výsledku anglicky
Barley yellow dwarf virus (BYDV) and wheat dwarf virus (WDV) are the most important viral diseases of cereals in the Czech Republic. The occurrence of BYDV/WDV infections in individual years fluctuates and depends on the course of the weather, population density of vectors and other factors. The protection against viral diseases of cereals is mainly focused on the elimination of the sources of infection and the extermination of the vectors. In recent years, the effective substances used to protect against vectors have been decreasing. However, in view of the restrictions on many effective insecticidal substances, it is also necessary to include agrotechnical measures. In tests that were aimed at evaluating resistance to WDV, several materials with a moderate level of resistance were identified even among commercial varieties, which, although in the case of early infection, does not have the power to prevent severe damage to plants, but is significantly used in slowing down the speed of the spread of the virus in the stand. In the case of BYDV, it is also possible to choose varieties with a higher degree of resistance, especially in winter barley, where varieties with the Yd2 resistance gene are increasing in the assortment. However, winter wheat varieties with a high degree of resistance to BYDV are still missing in the assortment.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů